Hlavní obsah

Ministerstvo školství podpoří rozvoj základních gramotností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy podpoří v příštím roce finančně nestátní neziskové organizace, které připraví projekty zaměřené na rozvoj základní gramotnosti žáků a studentů. V rámci dotačního programu, který v těchto dnech vyhlásilo, na tyto účely v roce 2015 rozdělí 3,6 milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Pprostředky budou využity mimo jiné na vznik výukových materiálů k 700. výročí narození Karla IV.

Článek

Program bude zahrnovat rovněž vznik výukových materiálů k významným výročím a podporu technického vzdělávání v mateřských a základních školách v souvislosti s Rokem technického vzdělávání.

Rozvoj mezinárodně sledovaných kompetencí

Základní gramotnosti zahrnují čtenářskou, matematickou, finanční, přírodovědnou a počítačovou gramotnost. Nejde o faktické znalosti, ale především o kompetence žáků a studentů, které bývají často obsahem mezinárodních testování.

Projekty by měly být zaměřeny na mateřské, základní, střední i základní umělecké školy. Cílem programu je poskytnout metodickou podporu učitelům, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Podpora technického vzdělávání

Úřad počítá s tím, že prostředky budou využity také na vznik výukových materiálů k dějinám 20. století nebo podkladů pro výuku k 600. výročí upálení mistra Jana Husa a 700. výročí narození Karla IV.

Část peněz bude utracena rovněž na aktivity spojené s Rokem technického vzdělávání, který na příští rok vyhlásilo ministerstvo školství společně se Svazem průmyslu a dopravy.

Výstupy projektů by měly být přímo využitelné ve školách. Zájemci o dotace mohou žádosti zasílat na ministerstvo školství do konce října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám