Hlavní obsah

Ministerstvo práce chce předcházet vykořisťování Bulharů a Rumunů

Novinky, kil

Na rizika nelegální práce a porušování pracovněprávních předpisů, jež mohou někdy vyústit až k pracovnímu vykořisťování, chce bulharské a rumunské uchazeče o práci v České republice upozornit informační kampaň Ministerstva práce a sociálních věcí MPSV).

Foto: Profimedia.cz

Jako každoročně bude počet Bulharů a Rumunů u nás přechodně stoupat v rámci sezónních prací, především v zemědělství.

Článek

„Po rozšíření Evropské unie o nové členské země v roce 2007 začalo do České republiky přicházet čím dál více bulharských a rumunských občanů, kteří zde chtějí pracovat. V současnosti registrujeme na 15 tisíc pracovníků z každé z těchto zemí,“ uvedl náměstek ministryně pro zaměstnanost a nepojistné sociální dávky Jan Marek.

Bulharů je u nás nejvíce

Kampaň je součástí projektu “Inovacemi k prevenci pracovního vykořisťování EU občanů”, který je z prostředků Evropského sociálního fondu realizován ve spolupráci s partnery z Bulharska a Rakouska. Kampaň se zaměřuje na bulharské občany, protože v době zahájení projektu bylo těchto občanů z nových členských zemí v České republice nejvíce. Na základě zkušeností získaných v rámci projektu bude nicméně možné navrhnout systémové změny vedoucí k lepší prevenci pracovního vykořisťování obecně.

Seznámí je s právy a povinnostmi

Kampaň chce zvýšit informovanost přicházejících pracovníků o jejich právech a povinnostech. Současně chce zvyšovat povědomí o problematice a mechanismech fungování obchodu s lidmi za účelem nucené práce a pracovního vykořisťování mezi relevantními aktéry (inspektoři práce, orgány činné v trestním řízení - policisté, včetně policie na nižších úrovních, kriminalisté, státní zástupci, soudci a další).

MPSV kampaň s rozpočtem 798 099 Kč včetně DPH realizuje ve spolupráci s neziskovými organizacemi. Pod heslem „Informovaná migrace = Bezpečná migrace“ budou informace šířeny pomocí filmového spotu, komiksu, plakátů, letáků a dalších nástrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám