Hlavní obsah

Mezi seniory je stále více dlužníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé žijící ze starobního důchodu se sice stále častěji objevují mezi dlužníky, přesto je podíl penzistů na jejich celkovém počtu zatím nízký, vyplývá ze statistik inkasní agentury M.B.A. Finance. Podle asociace inkasních agentur činí podíl důchodců na celkovém počtu dlužníků 4,5 procenta. Hrozí ale, že počet zadlužených seniorů brzy rychle poroste.

Foto: Profimedia.cz

Důchodci nejvíce dluží za telekomunikační služby a drobné bankovní produkty jako je například půjčka, úvěr nebo kreditní karta.

Článek

"Senioři nejsou typickými dlužníky. Jejich zastoupení mezi neplatiči se sice poslední tři roky meziročně mírně zvedá, ale i tak je stále pod čtyřmi procenty z celkového počtu dlužníků. A mezi dlužníky, na které je uvalena exekuce, je jen 1,6 procenta lidí starších 65 let," uvedl jednatel M.B.A. Finance Kamil Kavka.

Ohrožená skupina

Senioři jsou ale velmi ohroženou skupinou, upozornil prezident asociace Vladimír Gazárek. Jsou důvěřiví, nerozumí moderním technologiím a často si plno věcí neumí ani správně spočítat.

Nejvíce dluží za telekomunikační služby a drobné bankovní produkty jako je například půjčka, úvěr nebo kreditní karta. Průměrný dluh seniorů je 19.400 Kč, což je zhruba o 4200 Kč více než průměrná pohledávka u inkasních společností.

Penzistům se zvyšují hlavně náklady na základní životní potřeby, bez kterých se neobejdou, připomněl Kavka. Starší lidé mají podle něj menší schopnost reagovat na změnu jejich ekonomické situace a hlavně jen obtížně zvyšují svoje příjmy. Snižování jejich kupní síly může způsobit, že se budou stále více objevovat mezi dlužníky, varoval Kavka.

Valorizace penzí nepokryje inflaci

Ministerstvo financí chce pro rok 2012 valorizovat penze jen o 1,6 procenta, což nepokryje ani meziroční inflaci, která činí od začátku roku v průměru téměř 3,5 procenta.

Největší vliv na zvýšení výdajů domácností v první polovině roku měly ceny za nájemní bydlení, vodu a energie. Zdražily také potraviny a nealkoholické nápoje, vzestup výdajů za péči o zdraví ovlivnilo zvýšení cen léků a jejich doplatků.

Přístup inkasních společností ke skupině seniorů je podle Gazárka proti jiným skupinám specifický. "Je nutné mít větší trpělivost, podrobně vysvětlovat o co jde, jednoduše inkasní poradci musí být více empatičtí. Na druhou stranu senioři mají velkou vůli své závazky uhradit," podotkl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám