Hlavní obsah

Metoda škola hrou má přilákat ke studiu techniky

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také v letošním školním roce „poběží“ na základních školách v Moravskoslezském kraji projekt Technika nás baví, který má mezi dospívajícími dětmi popularizovat technické obory. Letos se do projektu zapojí žáci 6. až 9. tříd z 25 škol severní Moravy a Slezska.

Foto: Profimedia.cz

Na školách budou probíhat speciální tvořivé dílny, takzvané elektrodny.

Článek

„Zájem je velký, projekt totiž klade důraz na hru, tvořivost dětí a teoretizování je tu téměř zakázáno,“ vysvětlila ředitelka Agentury pro regionální rozvoj (ARR) Petra Chovanioková.

Postaví mobilní učebny

Prozradila, že přímo na školách budou probíhat speciální tvořivé dílny, takzvané elektrodny.

„Tým učitelů sestaví přímo ve škole mobilní učebnu, v níž si žáci nejprve naprogramují a poté z připravených součástek vyrobí běžící světlo. Na pět set dětí se také zúčastní třídenních workshopů v Karlově pod Pradědem, kde se stylem škola hrou seznámí se stavebními a elektrotechnickými obory,“ popsala projekt.

Dodala, že školáci si vyzkouší výrobu sirén, blikačů, práci s vrtačkou, frézkou či soustruhem. Z lepenky nebo polystyrenu si budou moci postavit mosty, domy i celá náměstí, vyzkouší si práci s digitálními měřicími přístroji, terénními navigacemi nebo budou závodit s rádiovými modely aut.

Součástí projektu je soutěž

I letos je součástí projektu rukodělná soutěž, při které budou děti stavět a montovat řemeslníka v jeho prostředí.

„Školy od nás dostaly nebo dostanou pracovní manuály a sady dřevěného materiálu a drobného nářadí potřebného k výrobě,“ uvedla Chovanioková a zároveň dodala, že po půl roce se klání vyhodnotí a modely budou vystaveny pro veřejnost.

Získat studenty technických oborů

Náměstkyně hejtmana pro školství Věra Palková (ČSSD) potvrdila, že podobné akce mohou pomoci přilákat chybějící studenty technických oborů. „Poptávka trhu práce je jasná: stále chybí technické profese, chybí kvalifikovaní a zdatní řemeslníci, takže výběr takové profese žákům zaručí dobrou práci, a tedy perspektivní budoucnost. Zájem musíme podporovat na všech stupních škol,“ upozornila Palková.

Technické a přírodovědné obory a řemesla na středních školách se daří v posledních letech obsazovat v podstatě stejnými počty žáků. „To znamená, že je jich zde spíše nárůst, protože dětí na školách obecně ubývá. Těší nás také, že o něco vyšší je zájem o IT obory,“ dodala Palková.

V letošním roce studuje technicky zaměřené obory na středních školách v Moravskoslezském kraji 16 748 z 57 468 studentů středních škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám