Hlavní obsah

Mateřská 29 000 Kč? Pro nejbohatší ženy to nebude problém

– PRAHA

Nejbohatší ženy na mateřské dovolené by od ledna příštího roku mohly pobírat dávky ve výši až téměř 29 000 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ženy na mateřské dovolené by si měly polepšit

Článek

Vyplývá to z propočtů Hospodářských novin, jež vycházejí z dosud nezveřejněných údajů ministerstva práce. Díky novým, spravedlivějším pravidlům si od počátku roku 2009 přilepší ženy s průměrnými a nadprůměrnými platy.

„Mateřská se zvedne řádově o několik tisíc korun. Systém tak bude o něco méně nespravedlivý,” řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Přesná čísla, z nichž se dávky počítají, má zveřejnit dnes.

Podle současných pravidel mají ženy na mateřské nárok maximálně na 14 370 korun měsíčně bez ohledu na to, kolik vydělávaly a zaplatily na sociálním pojištění. Od příštího roku se však částka, na kterou mohou dobře placené ženy dosáhnout, raketově zvýší. Na mateřskou 29 000 korun měsíčně sice dosáhne jen malá část žen s výplatou nad 70 000 korun, ale výrazný skok směrem nahoru bude i u nižších platů.

Více peněz dostanou všechny ženy, které si vydělají nad 20 500 korun. Matky s hrubou mzdou kolem 40 000 korun dostanou alespoň polovinu svého dosavadního platu. Mateřská se navíc bude pravidelně zvyšovat s tím, jak poroste průměrná mzda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám