Hlavní obsah

Lidé se záznamem v rejstříku trestů těžce shání práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé, kteří se vracejí z výkonu trestu nebo mají podmínku, jsou na trhu práce většinou neuplatnitelní, tvrdí Ivana Bodláková ze společnosti Eteria, která pomáhá znevýhodněným nezaměstnaným s pracovním uplatněním. Také podle kurátora pro dospělé Petra Cejnara si firmy výběr zaměstnanců zjednodušují tím, že osoby bez čistého trestního rejstříku nezaměstnají.

Článek

"Stalo se módou, že zaměstnavatelé, kteří dávají inzeráty, uvádějí, že zaměstnají pouze osoby s čistým rejstříkem trestů," řekla Bodláková. Lidé, kteří se vracejí z výkonu trestu, pak nemají šanci. Ze zkušeností z projektu, který se snažil pomoci dlouhodobě nezaměstnaným lidem, Bodláková ví, že lidé se také často za svůj škraloup v trestním rejstříku stydí.

Podle Cejnara by se zaměstnavatelé měli zajímat o to, jestli uchazeč o práci bude v trestné činnosti pokračovat. Někteří lidé mají třeba záznam kvůli tomu, že nezaplatili alimenty, protože na ně neměli finanční prostředky. Jiní uchazeči mají záznamů v trestním rejstříku víc. "Je potřeba rozlišit hrušky od jablek, jsou lidé, kteří nechtějí dělat, a jsou lidé, kteří dělat chtějí," upozornil.

Kurátor jako personální agentura

Kurátor pomáhá klientům i v tom, že jim přímo domluví ve firmě pohovor. Přiznává ale, že často na domluvenou schůzku nepřijdou, nebo se dostaví už s potvrzením od lékaře, že práci vykonávat nemohou. "Je to sisyfovská práce," přiznal. Většina těchto lidí totiž doufá, že "propluje" systémem.

"Po výkonu trestu většina lidí nemá zajištěnou práci," vysvětlil Cejnar. Tvrdí ale, že pokud člověk skutečně má o práci zájem, kurátor mu ji dokáže najít. Jiná ale podle něj může být situace v chudších regionech.

Lidé po výkonu trestu mohou získat dávku hmotné nouze, která může dosáhnout tisíce korun. Hradí z ní například vyřízení nových dokladů, ubytování nebo lékařskou prohlídku. Trest odnětí svobody si v ČR momentálně odpykává přes 20 000 vězňů, což je téměř o tisícovku více než v loňském roce. V České republice nyní připadá na 100 000 obyvatel 186 osob ve vězení. To je nejméně ze zemí východní Evropy, v Německu ale na stejný počet obyvatel připadá jen asi 100 vězňů.

Reklama

Související články

Trest si odpracovala jen polovina pachatelů

Už jedenáct let ukládají soudy obžalovaným trest obecně prospěšných prací. Čím dál víc se však ukazuje, že systém je nastaven špatně. Pouze polovina pachatelů...

Kraj chce u vězňů obnovovat pracovní návyky

Pardubický kraj připravuje projekty, v nichž se chce zaměřit na odsouzené, kteří nemají pracovní návyky a často ani vzdělání. Vězni by se tak ve výkonu trestu...

Výběr článků

Načítám