Hlavní obsah

Lidé propuštění z OP Prostějov budou hledat práci velmi obtížně

– Prostějov/Jeseník

Jen velmi obtížně si zřejmě budou hledat nové zaměstnání bývalí pracovníci Oděvního podniku Prostějov (OP), kterých společnost propustila na konci dubna z mateřského závodu a pobočky v Jeseníku zhruba 600. Podle informací místních úřadů práce je počet volných míst v regionu výrazně omezený, profese šiček či švadlen navíc poptávané téměř nejsou.

Foto: archív, Právo

Šicí dílna v OP Prostějov

Článek

Úřady práce se pro ně proto budou snažit připravit vzdělávací či motivační programy. OP, který dluží věřitelům asi 1,6 miliardy Kč, je od pondělí v konkurzu.

Problém sehnat práci budou mít propuštění zejména na Jesenicku, které je okresem s nejvyšší nezaměstnaností v zemi. Kvůli rozhodnutí OP uzavřít pobočku v Jeseníku tam přišlo o práci asi 290 lidí. "Volných míst máme zhruba 80 až 100, pro šičky či švadleny ale není ani jedno. Budeme se snažit získat dotaci na vytvoření programu na přeškolení těchto lidí," řekl ředitel jesenického úřadu práce Martin Viterna.

Detašovaná pracoviště úřadu práce

Služeb detašovaného pracoviště, které úřad v pondělí dočasně zřídil v jesenické pobočce OP, využilo podle něj asi 240 bývalých zaměstnanců společnosti. Další postupně chodí na úřad. Na Jesenicku nyní dosahuje míra nezaměstnanosti asi 15,2 procenta.

V Prostějově přišlo na konci uplynulého měsíce o práci asi 300 bývalých pracovníků OP. Na detašované pracoviště zřízené v podniku jich v pondělí dorazilo 170. "Dalších 20 osob se zaevidovalo na úřadě nebo na jeho pobočkách. Zbývající mají nadále tuto možnost," uvedl mluvčí prostějovského úřadu práce Adolf Tomandl.

Šičky a švadleny musejí hledat práci v jiných oborech

Také v Prostějově se budou propuštění lidé potýkat s problémem získat nové zaměstnání. V okrese, který vykazuje míru nezaměstnanosti asi 9,6 procenta, nyní úřad práce eviduje asi 100 volných pracovních míst, nabídka práce pro šičky či švadleny je téměř nulová. "Jejich uplatnění nebude jednoduché. Budou muset hledat práci v jiných oborech, třeba i práci s nižší kvalifikací," řekl Tomandl. Doplnil, že se úřad bude snažit propuštěným pomoci například vzdělávacími a motivačními programy.

Prostějovský OP nyní zaměstnává asi 900 lidí. Podle předsedkyně podnikového výboru odborového svazu OP Heleny Vyroubalové pracují v jednom objektu. V provozu je v něm jedna dílna a dále výroba měřenek (výroba na míru). Zakázky by měli mít pracovníci zajištěné na květen.

OP je od pondělí v konkurzu. V březnu sice soud povolil firmě reorganizaci, podnik ale neměl dostatek peněz na provoz a plán reorganizovat výrobu vzdal. Firma dluží svým věřitelům asi 1,6 miliardy korun. Podle soudce Jana Kozáka, který rozhodl o vyhlášení konkurzu, však nadále existuje šance na to, aby výroba v OP, byť v omezené míře, zůstala zachována.

V časech slávy až 10 000 zaměstnanců

Prostějovská firma zaměstnávala v dobách, kdy provozovala své pobočné závody, téměř 10 000 lidí. Firmu museli opustit pracovníci poboček v Příkazích, Konici, Brodku u Konice, Ostravě, Ivanovicích na Hané, Uherském Hradišti, Uherském Ostrohu, Olomouci, Lošticích či Jeseníku, které společnost uzavřela. Propouštění se nevyhnulo ani zaměstnancům mateřského závodu v Prostějově, ve kterém kdysi pracovalo až 5000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám