Hlavní obsah

Kvalita vzdělání závisí na penězích

Právo, kil

Odborníci se shodují v tom, že šance na dobé zaměstnání závisí do značné míry na kvalitě získaného vzdělání, která je úzce spjata s úrovní konkrétní školy. Poslední průzkumy však zároveň ukazují, že kvalita vzdělání je do značné míry determinována příjmy rodičů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hlavní důraz na vzdělání kladou rodiče dětí na 1. stupni základních škol.

Článek

Hlavní důraz na vzdělání kladou rodiče dětí na 1. stupni základních škol, s rostoucím věkem dítěte považují vzdělání za čím dál méně důležité. Vyplývá to z výsledků výzkumu agentury Ipsos mezi více než pěti sty rodinami s dětmi v ČR pro obecně prospěšnou společnost Dobrá rodina.

„Dobrou zprávou je, že prakticky všechny dotázané rodiny (98 procent) řadí kvalitní vzdělávání mezi pět nejdůležitějších věcí v životě dítěte, dvě třetiny (68 procent) dokonce mezi tři nejdůležitější věci. Horší zprávou už je, že řada rodin má obavy, že v důsledku nedostatečných příjmů není schopna dítěti kvalitní vzdělání zajistit,“ komentuje výsledky výzkumu Zdeněk Soudný, ředitel Dobré rodiny.

Na Ústecku mají hluboko do kapsy

Za významnou bariéru pro získání kvalitního vzdělání považuje nedostatek peněz 57 procent oslovených rodin. Největší obavy v tomto ohledu mají rodiny v Ústeckém kraji, kde považuje nedostatek peněz za bariéru pro kvalitní vzdělání dítěte osm rodin z deseti.

„Rodiny aktivně hledají informace o kvalitě škol v okolí a porovnávají je. S ohledem na výši příjmů však často primárně volí školu, kde jsou celkové náklady na studium nejnižší,“ zdůrazňuje Soudný.

Podle výzkumu přitom pro rodiče v zásadě nehraje roli to, zda dítě bude studovat na veřejné či soukromé škole. V oblasti kvality vzdělání se těší u dotázaných rodin přibližně stejné důvěře.

Chudým talentům pomohou stipendia

Každé dítě má podle Soudného předpoklady, aby prošlo kvalitním vzdělávacím procesem. Ty talentované mohou využít i v České republice řadu stipendií a podpor, jež jim umožní uplatnit jejich nadání bez ohledu na výši příjmů rodiny.

„Dlouhodobým příkladem dobré praxe je v tomto ohledu například soukromé gymnázium Open Gate v Babicích u Prahy,“ připomíná Soudný.

„Na osmiletém gymnáziu studuje díky sociálním stipendiím přibližně polovina dětí. Každoročně věnujeme velké úsilí tomu, abychom oslovili děti a jejich rodiče ze sociálně znevýhodněného prostředí a přesvědčili je, že s pomocí stipendií studium na této škole zvládnou,“ uvádí Hana Halfarová, která v Nadaci The Kellner Family Foundation vede projekt stipendií pro studenty tohoto gymnázia. Na stipendiích nadace rozdělí každoročně přibližně 40 miliónů korun.

Chudí to vzdávají předem

Také na Open Gate mají podobnou zkušenost jako pracovníci Dobré rodiny. Pro rodiče je psychologická bariéra v nedostatku příjmů často tak silná, že ani nezkusí využít všechny možnosti, jak dítěti kvalitní vzdělání zajistit.

„Rodiny, kde živitel dosáhl jen základního vzdělání, považují nedostatek příjmů za bariéru pro kvalitní vzdělání ve stu procentech případů. U rodin, kde živitel dosáhl vysokoškolského vzdělání, je to jen ve 45 procentech případů,“ uzavírá Soudný.

Reklama

Související články

Firmy musí investovat do vzdělání

Nová studie nadnárodní společnosti Accenture Strategy, která byla zveřejněna u příležitosti Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu, upozorňuje, že...

Výběr článků

Načítám