Hlavní obsah

Krize se méně dotkla inovujících firem, na nutné investice přispěla EU

Právo, ťas

Podle ekonomů je hospodářská krize pomalu na ústupu a situace jednotlivých zemí se stabilizuje. Navzdory těmto oficiálním prohlášením faktem zůstává, že mnoho soukromých firem se bude z nepříznivé situace dostávat ještě několik let. Relativně nejlépe jsou na tom ty, které v těžkých časech vsadily na inovace.

Článek

„V krizi podnikatelům hodně pomáhá sázka na inovace produktů a služeb, zefektivnění výroby a také samozřejmě objevování nových možností expanze na trhu,“ říká Andrea Hylmarová z Evropského kompetenčního centra Unicredit Bank, které je rovněž partnerem státu při výplatě dotací. Podle Hylmarové však mnoho firem s investicemi do nových technologií váhá, především kvůli redukovanému rozpočtu.

„Na různé inovační projekty a nové vybavení je například možné získat dotace ze strukturálních fondů Evropské unie. Podnikatelé by měli této možnosti maximálně využít už proto, že množství peněz a zaměření podporovaných investic po roce 2013 je zatím velkou neznámou,“ dodává Hylmarová.

Evropské fondy pomohly s rekonstrukcí zemědělského areálu pro potřeby nábytkářů 

Dotace z Evropské unie se rozhodl využít například podnikatel Roman Blanář, jehož firma se zaměřuje na výrobu čalouněného nábytku a postelí. V roce 1994 pořídil z bankovních úvěrů část areálu zlikvidovaného zemědělského družstva v Broumovicích na Břeclavsku. O několik let později na jeho rekonstrukci získal podporu z Evropské unie.

„V době, kdy jsme se do toho pustili, byla ještě regenerace opuštěných průmyslových zón, čili brownfieldů, prakticky nulová,“ říká Roman Blanář. V roce 2009 ale firma Blanář Nábytek, a.s. uspěla s žádostí v programu Nemovitosti financovaného z Operačního programu Podnikání a inovace. Rekonstrukci nevyužívaných hal v bývalém JZD tak mohla firma spolufinancovat z dotací v hodnotě 46 miliónů korun. V době ekonomické krize pak využila i projekt Vzdělávejte se!, který podnikatelům ohroženým hospodářskou recesí umožňoval školení jejich zaměstnanců.

Požádali i o dotaci na výzkum ve spolupráci s univerzitou

V letošním roce podala firma žádosti i na další projekty. Kromě plánovaného rozšíření výrobních a informačních technologií také na výzkumný záměr ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně.

„Pokoušíme se vyvinout nový typ ekologického lepidla, které by umožnilo inovaci výroby nábytku. Vše je samozřejmě v počáteční fázi, takže více nemůžu prozradit,“ vysvětluje Roman Blanář s tím, že v případě schválení žádosti bude tento projekt podpořen z programu TIP Ministerstva průmyslu a obchodu. Ten podporuje spolupráci podnikatelů a výzkumných institucí na vývoji nových produktů využitelných v českém průmyslu.

Ačkoliv pro firmu Blanář Nábytek, a.s. je získávání dotací nedílnou součástí strategie firemního rozvoje, pro mnohé podnikatele zůstává čerpání peněz ze strukturálních fondů opředeno mnoha mýty. „Firmy se například obávají, že přidělování dotací je již předem rozhodnuto, nebo že je celý proces administrativně velmi náročný a nedá se zvládnout. Ani jedno tak zcela neplatí, často stačí začít s přípravou projektu včas, případně využít služeb zkušené poradenské firmy nebo banky," vysvětluje Andrea Hylmarová.

Reklama

Výběr článků

Načítám