Hlavní obsah

Kraj ocenil úspěšné studenty-olympioniky

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtveřice mladých talentovaných studentů, kteří úspěšně reprezentovali Moravskoslezský kraj, ale také celou Českou republiku na různých mezinárodních sportovních a vědomostních olympiádách, se dočkala i krajského ocenění z rukou náměstkyně hejtmana Věry Palkové (ČSSD).

Foto: archív krajského úřadu

Čtveřice mladých talentovaných studentů se v minulých dnech dočkala ocenění na krajském úřadě.

Článek

Mezi třemi mladíky se ocenění dočkala dvojnásobná držitelka ceny Sportovec Moravskoslezského kraje, paralympionička Markéta Sidková, která se letos v létě zúčastnila v disciplíně lukostřelba již potřetí Letních paralympijských her, tentokrát v Londýně.

K bronzové medaili z her z roku 2008 a sedmého místa v roce 2004 letos přidala páté místo. Sidková je studentkou Ostravské univerzity a vlastní také čtyři stříbrné medaile z mistrovství světa.

Zabodovali v informatice, matematice i astronomii

Dalším oceněným je absolvent Střední průmyslové školy elektrotechniky, informatiky a řemesel ve Frenštátu pod Radhoštěm Tomáš Mariančík za svůj vítězný projekt na mezinárodní soutěži v oboru vědy a techniky Intel ISEF.

„Můj projekt hledá netradiční a alternativní přístupy k procesorovým architekturám, tedy ke způsobům, jakými pracují procesory, které jsou třeba v počítačích, mobilních zařízeních a dalších elektronických přístrojích,“ popisoval svůj projekt Mariančík.

Náměstkyně Palková ocenila také studenta frýdlantského gymnázia Josefa Svobodu za bronzovou medaili, kterou získal na Mezinárodní matematické olympiádě v Argentině.

Nejúspěšnějším českým „sběratelem“ medaili z mezinárodních vědomostních olympiád je ale žák karvinského gymnázia Martin Raszyk. Z astronomických a fyzikálních světových olympiád jich má doma už pět, od bronzových přes stříbrné. Tu poslední – stříbrnou - získal nedávno v jihokorejském Gwangju na Mezinárodní astronomické olympiádě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám