Hlavní obsah

Koncentrace žen ve finančnictví je vysoká, na vedoucí pozice ale většinou nedosáhnou

Právo, kil

Finanční profese jsou veřejností často chápány jako typicky mužské povolání. To však přinejmenším v podnikových financích neplatí.

Foto: Profimedia.cz

Ženy nejsou dostatečně reprezentovány především ve vysokých finančních pozicích.

Článek

Dokládá to nejnovější průzkum „Platová studie pro finanční pozice – 2013“, uskutečněný Českou asociací pro finanční řízení společně s Komorou certifikovaných účetních a společností Schulmeister Finance Professional Search.

Plných 90 % žen pracuje na pozici finanční účetní

Výsledky průzkumu ukázaly, že byť pozice finančních účetních je prakticky doménou žen, na vyšších finančních pozicích už zástupkyní něžného pohlaví rapidně ubývá. Ženy nejsou dostatečně reprezentovány především ve vysokých finančních pozicích, ač mají naopak velmi rozsáhlé zastoupení v celém sektoru účetnictví.

Finančních ředitelek je jen necelá polovina

Plných 90 % žen pracuje na pozici finanční účetní, s postupem na vyšší pozice však nastává spíše dominance mužů. Přestože ještě na pozici finanční kontrolor je počet mužů a žen poměrně vyrovnaný, na pozicích vedoucí kontroly je již 72 % mužů. Podle studie funkci finančního manažera zastávalo necelých 70 % žen, na pozici finančního ředitele už ale dosáhlo z celkového počtu jen 42 % žen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám