Hlavní obsah

Každý druhý zaměstnavatel požaduje angličtinu

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Angličtina se už dávno stala univerzálním komunikačním jazykem, jehož znalost spojuje lidi napříč kontinenty. Není proto překvapivé, že její znalost předpokládá více než polovina (54,4 %) pracovních nabídek, které byly zveřejněny na pracovním portálu Profesia.cz.

Foto: Profimedia.cz

Úroveň ovládání jazyků je u uchazečů o zaměstnání stále nedostatečná.

Článek

Jiné cizí jazyky zdaleka takovou atraktivitu pro zaměstnavatele nemají. Znalost němčiny je požadována v 16,6 % pracovních nabídek, s ruštinou, francouzštinou či italštinou se potká jejich znalec jen ve zhruba 1 % pracovních nabídek.

Úroveň znalostí je nedostatečná

Znalost angličtiny uvedlo ve svých životopisech 62,8 % uchazečů o práci, němčiny 38,4 %, ruštiny 15,4 %, francouzštiny 3,7 % a španělštiny, 3,4 % uchazečů. Z jazykové zdatnosti deklarované v životopisech by se na první pohled mohlo zdát, že počet jazykově vybavených uchazečů je vyšší než pracovních nabídek, nicméně úroveň ovládání jazyků je stále nedostatečná.

Anglicky mluví jen pětina uchazečů

Podle dva roky starého průzkumu Eurobarometr se česká aktivní znalost angličtiny řadí na poslední místo ze všech členských zemí Evropské unie, průměr Česku nezvedá ani mladší generace.

Zhruba každý pátý uchazeč o práci (22,7 %) deklaroval na portálu Profesia.cz svou znalost angličtiny jako mírně pokročilou, jen o zlomek menší počet uchazečů uváděl aktivní znalost (19,1 %), bohužel však takřka identický počet (19,5 %) mohlo osvědčit jen základy anglického jazyka. Mezi nejčastěji zmiňovanou jazykovou zdatností se objevila i mírně pokročilá němčina (12,2 %).

Nejčastěji chtějí programátora s angličtinou

V přehledu 500 pozic je nejžádanější angličtina pro pozice v oblasti informačních technologií, nejčastěji pro programátory. Stejně nezastupitelná je její znalost pro technické profese, jako jsou konstruktéři, technologové nebo procesní inženýři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám