Hlavní obsah

K dosažení úspěchu je nezbytné pozitivní myšlení

Američtí vědci prokázali, že pozitivní myšlení je skutečně hybnou silou úspěšných lidí. Kdo se soustředí v pozitivním smyslu na své cíle a sny, naprogramuje svůj mozek tak, že skutečně těchto vytyčených met dosáhne. Naopak lidé soustředící se pouze na problémy a slabosti blokují důležitá centra v mozku a opakovaně selhávají.

Foto: Profimedia.cz

Při pozitivně naladěném myšlení se aktivuje centrum odměny a centra dobrých pocitů a šťastných myšlenek.

Článek

Psycholog Richard Boyatzis testoval sílu pozitivního myšlení při koučingu. S částí pokusných osob se zaměřil na pozitivní aspekty jejich života, na to, co by rádi dělali za deset let a čeho by rádi dosáhli po studiu. Skenováním mozku přitom bylo odhaleno, že při pozitivně naladěném rozhovoru a myšlení bylo aktivní centrum odměny a centra dobrých pocitů a šťastných myšlenek.

Negativní myšlení plodí úzkost a smutek

S druhou skupinou se však soustředil na negativní aspekty studia a práce, hovořil s nimi o tom, jak náročné jsou jejich školní povinnosti a závazky, jaké překážky je potkávají při navazování vztahů a čeho se obávají při zvládání úkolů. Mozek v tu chvíli produkoval výraznou aktivitu v oblasti úzkostí, mentálních konfliktů a smutku.

„Zaměření se na své silné stránky nás nutí dosahovat vytoužených cílů a stimuluje nás k otevřenosti novým nápadům, lidem a plánům. Zatímco v rozporu s tím zdůrazňování našich slabostí vyvolává defenzivní smysl povinností a viny a uzavírá naše myšlení,“ tvrdí doktor Boyatzis z Case Western Reserve University.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám