Hlavní obsah

Jednoduchou práci převezmou stroje

Právo, Jana Hanušková

Lidskou práci nahradí v probíhající 4. průmyslové revoluci stroje. I Česko se bude muset v příštích letech vyrovnat s tímto fenoménem 21. století. Technologický pokrok znamená nejen velkou poptávku po nových, specializovaných pracovnících, ale také zánik některých povolání, především těch manuálně zaměřených.

Foto: Profimedia.cz

Jednoduché a neustále se opakující pracovní úkony převezmou naprogramované stroje.

Článek

Ministerstvo práce a sociálních věcí předpokládá, že o práci kvůli automatizaci výrobních procesů přijde do roku 2025 až 140 tisíc lidí.

O práci kvůli automatizaci výrobních procesů přijde do roku 2025 až 140 tisíc lidí

„Úbytek méně kvalifikovaných zaměstnanců souvisí nejenom s celkovou automatizací výroby, ale také s trendem zaměstnávání lidí ve výrobě dočasně, přes agentury. Pro firmy je to levnější a výhodnější řešení,“ upozorňuje Gabriela Kodenková z personální agentury Talentica, která se zaměřuje na nábor technických profesí.

První byla pára

Zatímco první průmyslovou revoluci poháněla na přelomu 18. století pára, druhou o sto let později elektřina a právě objevený spalovací motor a třetí je spojena v padesátých letech minulého století s nástupem počítačů a přestupem do digitální doby, začala se současnost, označovaná jako Průmysl 4.0, odvíjet od veletrhu v německém Hannoveru v roce 2013. Zaznělo zde, že jednoduché a neustále se opakující pracovní úkony převezmou naprogramované stroje.

Ke slovu přijdou roboti

Podle Kodenkové tak například místa operátorů, kteří ručně montují části výrobků, zaujmou roboti. Naopak roste poptávka po specializovaných pozicích, jako jsou specialista údržby strojů, programátor robotického zařízení, konstrukce strojů a zařízení. Otázka pak je, zda se dočkáme výrobních hal, kde třeba auta budou vznikat bez zásahu lidské ruky.

„Dnešní výrobní haly už na tento trend, kdy v sobě zařízení kombinují několik technologií a průmyslová linka obsahuje často roboty pro výrobu, transport i montáž, reagují svým uspořádáním. Ušetřený prostor se v halách nejčastěji využívá pro skladování. Je to pro firmy méně náročné na logistiku, a tím pádem i ekonomicky výhodnější,“ říká Jaroslav Nikodým ze společnosti Borga, která staví a rekonstruuje průmyslové haly.

Trh se stále mění

Odborníci upozorňují, že k podobné proměně pracovního trhu, jaká je spojena s Průmyslem 4.0, dochází v historii lidstva pořád. Například povolání programátor webových aplikací před třiceti lety neexistovalo. Dál tak budou vznikat nové profese, které budou mít na starosti nové systémy. Ty ale budou vyžadovat vyšší kvalifikaci a nutná bude i reforma školství, jež nové pracovníky připraví.

„Důležité je už dnes nejen odpovídající vzdělání, ale i praxe z obdobné pozice, a pokud musí být pracovník v kontaktu se zahraničím, pak je nutná i komunikativní úroveň cizího jazyka,“ upozorňuje personalistka Kodenková

Více času pro sebe i rodinu

Trend automatizace výroby je tak možné vnímat i jako šanci vyzkoušet nové možnosti, nejen jako existenční hrozbu. Evropské odbory dokonce čtvrtou průmyslovou revoluci označují za cestu, která se musí aktivně utvářet tak, aby rizik bylo co nejméně a šancí co nejvíce. Díky tomu, že roboti například nahradí zdraví škodlivé výrobní procesy a fyzicky namáhavé a náročné profese, zkrátí se mnoha lidem pracovní doba a budou mít víc času věnovat se vlastnímu rozvoji, věnovat se sami sobě i rodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám