Hlavní obsah

Jak si v době krize říci o vyšší plat a opravdu ho dostat

Novinky, Pavel Kačán, Manpower

V současné době je běžnou praxí, že zvýšení platu mnohdy nenavrhuje zaměstnavatel, nýbrž zaměstnanec si o něj sám řekne. Je to obdobný postup, jako když o představě svého platu mluvíte u přijímacího řízení do nové práce či na novou pozici.

Článek

Tento trend slouží jako zpětná vazba sebereflexe pro vaše vedení, jako jeden z ukazatelů odváděné kvality vaší práce. Málokdo, i když se takové případy samozřejmě stávají, si přijde říct o navýšení financí jen na základě toho, že je například ve firmě již dlouho, aniž by pociťoval zvýšení náročnosti zadaných úkolů nebo dlouhodobě podával vysoké výkony.

Připravte si jasné argumenty

Prvním krokem řešení této situace by tedy měla být diskuse se zaměstnavatelem na toto téma. Připravte si jasné argumenty, proč o zvýšení žádáte. Měly by obsahovat zkušenosti a počet odpracovaných let, ve stávající i dřívějších firmách, přínosy pro firmu, loajální chování a specifika, o kterých si myslíte, že k rozvoji či produktivitě firmy přispěla.

Pokud jste v poslední době pochybili, ale přesto žádáte o finanční navýšení, při rozhovoru to zmiňte, věcně tak, že o své slabosti víte, ale v poměru k přínosu máte pocit, že na žádost máte právo. Vyvarujte se zbytečných emocí, má to být konstruktivně vedená diskuse, ne hádka a vyčítání všech nepříjemností, které se vám přihodily, tím se spíše zesměšníte, než byste dosáhli uspokojivého výsledku. Umění diplomacie je také jeden z rysů kvalitního zaměstnance.

Nezapomeňte, že je krize

V době doznívající krize jsou finance ve firmách ožehavým tématem, v dnešní době budete muset zohlednit i tento fakt, zaměstnavatel to jistě ocení, jestliže přijmete námitku v tomto smyslu, a je-li rozumný, zohlední to při sebemenším zlepšení situace. Mnozí zaměstnavatelé momentálně bojují s tím, aby platy snižovat nemuseli, natož aby je zvyšovali.

Pokud je opravdu situace taková, že jste přesvědčeni o nutnosti zvýšení svého platu a zaměstnavatel jej odmítne bez rozumných, například výše popsaných, důvodů, máte možnost poohlédnout se po jiném zaměstnání. Získáte tím nové zkušenosti a rozšíříte tak své portfolio.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám