Hlavní obsah

I přes poptávku firem podíl studentů IT oborů klesá

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěch firmy závisí i na informačních technologiích, jejich potřeba roste ve všech odvětvích. Odborníků v IT je v Česku kolem 160 tisíc, přesto na trhu práce chybějí. O to více by si tak společnosti měly hýčkat své stávající pracovníky. Firmy k sobě rovněž často lákají čerstvé absolventy hned po maturitě. Od roku 2012 každopádně počet studentů oborů IT mírně klesá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle analýzy Českého statistického úřadu se v roce 2015 v oblasti informatiky na veřejných a soukromých vysokých školách vzdělávalo téměř 21 tisíc studentů. Téhož roku absolvovalo 4,4 tisíce z nich.

Pracovat hned po střední

„V oblasti IT se stalo novým trendem začít pracovat hned po střední škole. Studenti si sice uvědomují důležitost vysokoškolského vzdělání a 98 procent našich maturantů si přihlášku na VŠ podá, stále častěji se ale stává, že studium přeruší nebo ukončí, aby využili pracovní příležitosti, které jim sílící poptávka firem nabízí,“ popisuje Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky.

Už před dvěma lety personalisté hlásali, že IT odborníků by se v tuzemsku uživilo dvakrát tolik, nyní je propast mezi poptávkou firem a nabídkou pracovníků ještě hlubší.

„Sílící zájem o naše studenty a absolventy jsme poprvé registrovali už před 15 lety a v posledních třech letech raketově stoupá. Nyní firmy oslovují naši školu se stovkami pracovních nabídek ročně. Jejich intenzita se zvyšuje především před prázdninami, kdy loví absolventy na HPP i studenty na brigádnické pozice. Poptávka více než trojnásobně překračuje nabídku trhu,“ doplňuje.

Firmy slevují z nároků a místy přeplácejí

Experti technických a informačních oborů si většinou práci nehledají, ale vybírají.  Úzký výběr IT specialistů na trhu navíc způsobuje, že firmy slevují ze svých nároků na tu nejvyšší kvalitu.

„Kvůli nedostatku odborníků v IT dochází k přeplácení, nezdravému rozmazlování a v konečném důsledku i snižování výkonnosti pracovníků v IT. Situace na trhu dovoluje relativně dobře přežívat i méně schopným specialistům místo toho, aby je nutila se snažit,“ míní Michal Pavlorek ze společnosti eD systém Czech, což je distributor hardwaru, softwaru, PC komponent a digitální techniky.

I pracovníci s nedokonalými znalostmi si tak mohou přijít na slušné peníze. Specialista na IT si v Praze vydělá od 50 do 100 tisíc korun hrubého měsíčně. Nejvyšší mzdu pobírají zkušení programátoři v jazyku Java nebo řídící pracovníci databázových systémů.

Chybějí učitelé ajťáků

Trh nicméně naráží na překážku: chybějí učitelé, kteří by dál vychovávali nové odborníky. „Když přijde vhodný kandidát s tím, že by rád studentům předal své zkušenosti, narazí na legislativu. Aby mohl působit jako středoškolský učitel, musí mít vysokoškolské plus pedagogické vzdělání, a to mnohé úspěšné odborníky od učitelství odradí,“ upozorňuje Vodička.

Absolventi středních škol zaměřených na IT obory jsou na pracovním trhu velmi cenění, stále žádanější jsou navíc pracovníci v online marketingu. K tomu všemu je třeba být i jazykově vybaven.

Mnoho firem již navázalo spolupráci se specializovanými SŠ. Začínajícím ajťákům, kteří chtějí dále studovat na VŠ, nabízejí zkrácené pracovní úvazky a časově flexibilní práci z domova.

Reklama

Související články

Podniky zápasí s nedostatkem odborníků

Nabízejí perspektivní zaměstnání, slušný plat i jedinečné výhody, přesto však musejí využívat skoro detektivní metody, aby našly vhodného kandidáta. Firmy na...

Seznam otevřel dveře stovce odborníků

Česká internetová jednička, společnost Seznam.cz, otevřela své dveře téměř stovce odborníků, aby jim během tří dní představila své fungování. Množství jejích...

Výběr článků

Načítám