Hlavní obsah

Hospodářská komora si stěžuje na pomalý nábor Ukrajinců

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) si stěžuje na nefunkčnost vládního programu náboru pracovních sil z Ukrajiny. Zaměstnavatelé prý musí kvůli nízkým kvótám a zahlcení českého konzulátu ve Lvově čekat více než pět měsíců, než budou jimi vybraní zaměstnanci na Ukrajině vůbec pozváni na konzulát k pohovoru. Komora proto varuje, že pokud vláda neschválí zvýšení kvót a urychlené personální posílení konzulátu ve Lvově, program se zhroutí.

Foto: Profimedia.cz

Firmy mají velký zájem například o obráběče.

Článek

„Program je za současných podmínek nefunkční. Kvóty jsou nastaveny velice nízko a několikaměsíční čekání na příchod ukrajinských zaměstnanců do podniků je pro firmy nepřijatelné. Zaměstnavatelé kvůli českým úřadům ztrácejí trpělivost, protože vyvinuli hodně sil i prostředků pro nalezení vhodných uchazečů na Ukrajině, nyní ale nemohou organizovat svou výrobu a plnit zakázky,“ upozorňuje viceprezidentka HK ČR Irena Bartoňová Pálková.

Program Režim Ukrajina byl podle ní vládou schválen právě proto, aby se předešlo zdlouhavým procedurám při udělování zaměstnaneckých karet. Program má také zmírnit hospodářské ztráty kvůli nedostatku zaměstnanců.

Služební zákon brzdí posílení úřadu

Služební zákon ale neumožňuje rychle přijmout další pracovníky konzulátu, a tak zdlouhavý proces ze strany českých úřadů nyní způsobuje firmám další potíže.

Zaměstnavatelé musí nejprve neobsazené místo nabídnout prostřednictvím úřadu práce občanům ČR. Není-li obsazeno ani po 30 dnech, až pak je zařazeno do centrální evidence volných míst pro zaměstnaneckou kartu.

„Mezitím vybraní a domluvení zaměstnanci na ukrajinské straně ztrácejí zájem s potenciálním zaměstnavatelem spolupracovat a dávají přednost jiné firmě nebo jiné zemi,“ dodává Bartoňová Pálková.

Vláda původně schválila kvótu celkem 3800 žádostí o zaměstnaneckou kartu ročně, přičemž v polovině prosince loňského roku byla již vyčerpána kvóta pro duben 2017. Tyto limity jsou ale podle Hospodářské komory nízké, firmám se dle nejnovějších dat úřadů práce nedaří obsadit více než 130 tisíc volných pozic.

Největší poptávka je po obráběčích, svářečích, montážních dělnících, skladnících, obsluhách vysokozdvižných vozíků nebo řidičích nákladních vozidel; firmy ale postrádají také třeba švadleny, pekaře, pěstitele nebo tiskaře.

Zaměstnavatelé musí nejprve neobsazené pracovní místo nabídnout prostřednictvím úřadu práce občanům ČR. Až tehdy, není-li volné pracovní místo ani po 30 dnech obsazeno, je pozice zařazena do centrální evidence volných míst pro zaměstnaneckou kartu a je možné ji nabídnout i uchazečům z Ukrajiny.

Reklama

Související články

Česko je atraktivní zemí pro práci

V globálním žebříčku The Global Talent Competitiveness Index (GTCI), který hodnotí atraktivitu 118 zemí světa z hlediska pracovních podmínek a příležitostí, je...

Výběr článků

Načítám