Hlavní obsah

Hospodářská komora může udělovat osvědčení o devíti nových kvalifikacích

Novinky, Karel Kvapil

Zájemci o získání osvědčení o odborné kvalifikaci se mohou od nynějška obracet s žádostmi o přezkoušení k Hospodářské komoře v devíti nových oborech. Celkový počet kvalifikačních oprávnění získaný od příslušných ministerstev se tak komoře zvýšil na rovných sedmdesát.

Foto: Profimedia.cz

Dílčí kvalifikace mohou vést k získání výučního listu.

Článek

Brusič a frézař kamene, písmák, fotoreportér, fotolaborant, fotograf v minilabu, úklidový pracovník administrativních ploch, úklidový pracovník v potravinářských provozech, úklidový pracovník ve zdravotnických a nemocničních zařízeních a úklidový pracovník – speciální práce. To je výčet nových kvalifikací, jež může od nynějška zkoušet Hospodářská komora České republiky a po úspěšném přezkoušení vydat zájemcům osvědčení, že profesi opravdu ovládají.

Po přezkoušení vydají doklad

Kdokoliv, kdo tyto obory nevystudoval, ale chtěl by se jim věnovat profesionálně nebo zkrátka potřebuje doklad pro zaměstnavatele, že je ovládá, se může nyní obrátit na Hospodářskou komoru ČR (HK ČR). Příslušný certifikát obdrží po složení patřičných zkoušek, při kterých zkušení odborníci z praxe ověří teoretické i praktické dovednosti a vědomosti dotyčného.

„Hospodářská komora ČR jako největší autorizovaná osoba v naší zemi má v současnosti autorizaci pro celkem 70 kvalifikací a v přípravě je dalších sedm. Je to např. květinář, sommelier, florista nebo psovod bezpečnostní služby,“ upozorňuje Zdeněk Somr, viceprezident Hospodářské komory České republiky.

Dílčí kvalifikace vznikají v rámci Národní soustavy kvalifikací (NSK)

Podnikatelé sami se vlastně v rámci tohoto systému stávají vzdělavateli a ověřovateli kvalifikací, a to v reálných podmínkách praxe, tj. učí a zkouší v dílnách a provozovnách, čímž vzdělání přibližují cílové skupině dospělých.

Na zkoušku se může zájemce připravit jakkoliv: samostudiem, praxí, nebo třeba v kurzech, které pořádá Úřad práce ČR. Dotyčný tak získává kvalifikaci, která je z pohledu uplatnění se na trhu práce rovnocenná té získané v rámci klasického školního vzdělávání.

Cesta k získání výučního listu

Kromě lepšího pracovního uplatnění se však tomu, kdo úspěšně vykoná zkoušky ze všech dílčích kvalifikací, jež tvoří kvalifikaci úplnou, otevírají také další možnosti: může získat např. také výuční list v oboru. Stačí navštívit školu, která tento obor vyučuje, a složit závěrečnou zkoušku. Řada kvalifikací zároveň může být vstupenkou do podnikání – získaný certifikát opravňuje již dnes provozovat vybrané vázané živnosti.

Konkrétní požadavky na znalosti a dovednosti potřebné pro získání jednotlivých kvalifikací a způsob jejich ověření lze nalézt na www.narodni-kvalifikace.cz, kde je k dispozici také kompletní seznam všech existujících kvalifikací. Zájemci tam najdou rovněž informace o tom, které instituce – tzv. autorizované osoby – mohou certifikát udělovat, jak zhruba dlouho by měla daná zkouška trvat a jaká je orientační cena certifikátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám