Hlavní obsah

Horníci dostanou příští rok přidáno

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Kolektivní vyjednání v těžební společnosti OKD spěje k závěru. Vedení a odbory se dohodly na základních parametrech mzdového vývoje v roce 2011. Tarifní mzdy by se měly zvýšit o čtyři procenta. Právu to potvrdily obě strany. Znění příslušného dodatku kolektivní smlouvy se dolaďuje.

Článek

„Základní parametry mzdového vývoje na příští rok jsou už dohodnuty. Tarifní platy se všem zaměstnancům zvednou o čtyři procenta. Navýšen bude i plat na dovolenou, a to z 10- na 14násobek průměrného denního výdělku příslušného zaměstnance, a rovněž přídavek na Vánoce z 12- na 16násobek,“ řekl Právu předseda Sdružení hornických odborů Miroslav Syrový.

„Výsledek je jako vždy kompromis,“ poznamenal odborový předák. Doplnil, že v kolektivním vyjednávání se ještě dolaďují věci, které už ale nejsou složité na jednání. Mluvčí OKD Vladislav Sobol Právu slova odborového předáka potvrdil.

OKD má přibližně 13 500 kmenových zaměstnanců. Průměrná mzda ve firmě v roce 2009 dosahovala téměř 29 tisíc korun.

„Letos by to podle odhadů mělo být více než 32 tisíc korun,“ řekl Sobol. V minulých dnech zaměstnanci OKD dostali k původně dohodnutému přídavku na Vánoce ve výši 12násobku průměrné denní mzdy ještě navíc 5násobek denního výdělku. Firma jim připlatila na základě dobrých hospodářských výsledků. Syrový připomněl, že už plat na dovolenou byl letos navýšen z původně dohodnutého 10násobku na 15násobek průměrného denního platu zaměstnance.

„Letos navýšený příplatek vedení mohlo dát nebo nemuselo. Příští rok navýšení bude garantovat dodatek kolektivní smlouvy,“ řekl odborový předák Miroslav Syrový.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám