Hlavní obsah

Fyzikální soutěž „vím proč“ školáky zaujala

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na webových stránkách www.vimproc.cz skončila soutěž o nejlepší fyzikální pokus. Stránky, jimiž Skupina ČEZ popularizuje výuku fyziky na základních a středních školách, měly mimořádný úspěch. Během čtyř měsíců trvání soutěže se do ní zapojilo 614 žáků, kteří vytvořili celkem 192 videí s fyzikálními pokusy.

Foto: archiv AMI Communication

Student Daniel Ryjant předvádí magnetické kreslení.

Článek

Stránky www.vimproc.cz navštívilo víc než 146 tisíc uživatelů. Ať už návštěvníci vkládali vlastní videa, hlasovali, nebo komentovali příspěvky ostatních, stále se učili fyziku. A o to šlo.

Stránky zůstávají nadále v provozu

Cena odborné poroty a cena veřejnosti pro letošní ročník bude vyhlášena 3. března. Soutěžící, kteří zvítězí u laické veřejnosti, si vyberou exkurzi do některého z provozů Skupiny ČEZ a pro svou třídu získají vstupenky do centra světa techniky, např. Techmanie v Plzni nebo IQ parku v Liberci. Pokusy na webové stránce vimproc.cz zůstanou dál přístupné, aby žákům pomáhaly třeba při opakování na písemky.

Zapojit se mohou i učitelé

„Atraktivní forma zábavy zabrala, a tak lze věřit, že žáci a studenti budou v objevování přírodních jevů pokračovat i v budoucnu. I to je důvod, proč stránky budou dál fungovat. Kdokoli na ně může vkládat nové, pro tuto chvíli už nesoutěžní pokusy a časem zde snad přibydou také videa učitelů,“ říká Pavel Puff, manažer Útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

Řekl si, proč to nezkusit

„Při jedné ukázce v hodině fyziky jsem si řekl, že bych to taky zvládl. Napadlo mě, že bych mohl vyhrát exkurzi pro celou třídu. Natočil jsem video, ve kterém vysvětluji, jak se dá kreslit magnetem. Prohlédl jsem si už Lipno a Temelín, takže bych v případě výhry vzal spolužáky třeba do Dukovan,“ popisuje Daniel Ryjant, autor jednoho ze soutěžních příspěvků.

Všichni jsou vítězové

„Pro mě jsou vítězové všichni, kteří se přihlásili. Ne každý má odvahu natočit video, kde sám něco vysvětluje, natož když jde o fyziku. Při hodnocení bylo nejtěžší spravedlivě posoudit nejen způsob, jakým byl daný fyzikální jev předveden, ale také správnost a hloubku jeho vysvětlení. Oceňovali jsme zejména nahrávky, které by bylo možné dále využít při výuce,“ vysvětluje Daniela Martincová, členka odborné poroty.

Fyzika je zábava

Design a technické řešení projektu „vím proč“ zajistila společnost LMC, která provozuje pracovní portál Jobs.cz a má zkušenosti s požadavky zaměstnavatelů. Její zástupce Tomáš Dombrovský dodává: „Firmy na českém pracovním trhu velmi často hledají absolventy technických škol. Těch je ovšem výrazný nedostatek. I proto se na projektu podílíme. Chceme ukázat, že fyzika je zábava.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám