Hlavní obsah

Firmy v Pardubickém kraji mají nedostatek technicky vzdělaných pracovníků

Velkým firmám v Pardubickém kraji chybí technicky vzdělaní lidé. Nedostatek kvalifikovaných lidí hlásí firmy v celém regionu. Společnosti proto připravují různé akce pro děti ze základních škol a snaží se je nalákat na technické obory.

Foto: Profimedia.cz

Všeobecně je mladých technicky vzdělaných lidí málo, a to i přes to, že platy v průmyslu jsou poměrně vysoké.

Článek

Například zástupci firmy CZ Loko z České Třebové navštěvují děti ve školách a snaží se, aby je technika zajímala. CZ Loko se zabývá opravami a výrobou lokomotiv.

"Nedostatek technicky vzdělaných lidí je opravdu problém, proto se musíme snažit sami mladé lidi na techniku nalákat," říká generální ředitel firmy Josef Bárta.

Důchodce nemá kdo nahradit

S nedostatkem mladých technicky vzdělaných lidí se potýká i Isolit Bravo v Jablonném nad Orlicí. Část zaměstnanců se dostává do důchodového věku a nejsou mladí, kteří by je nahradili.

"Všeobecně je mladých technicky vzdělaných lidí málo, a to i přes to, že platy v průmyslu jsou poměrně vysoké," uvedl ředitel společnosti Kvido Štěpánek.

Chemičky na tom nejsou lépe

Odborníky hledají i chemické firmy, například Synthesia. V Pardubickém kraji se proto často konají různé soutěže pro děti, soutěží se o nejlepšího mladého chemika. Synthesia navíc spolupracuje se Střední školou chemickou.

Technické obory se snaží podporovat i Pardubický kraj, který vytvořil například systém stipendií pro učně z technických škol, v kraji proběhla také kampaň na podporu technických oborů.

Reklama

Výběr článků

Načítám