Hlavní obsah

Firmy v Česku upouštějí od plošného zvyšování mezd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tuzemské podniky upouštějí od plošných nárůstů mezd a při jejich zvyšování více zohledňují jednotlivé kategorie zaměstnanců, nárůst mezd často podmiňují produktivitou. Zvyšování výdělků ve firmách tak v poslední době neodráží vždy vývoj inflace a ekonomickou situaci. Vyplývá to ze mzdového průzkumu, který dnes zveřejnila společnost Mercer.

Článek

„Kritéria pro navyšování mezd jsou čím dál více svázána s kritérii produktivity, ať už se jedná o splnění individuálních, týmových nebo podnikových cílů. Inflace sama o sobě již není rozhodujícím důvodem pro navyšování mezd,” uvedl konzultant Petr Boldiš.

Průměrný růst platů u společností v České republice se v letošním roce pohyboval mezi pěti procenty až 6,6 procenta a poprvé za několik let tak reálné mzdy vzhledem k inflačním očekáváním neporostou, uvádí průzkum.

Firmy podle průzkumu základní mzdy razantně nenavyšují, spíše se snaží provázat navýšení s variabilní složkou mzdy, která je zpravidla závislá na hospodářském výsledku společnosti. "Tento přístup je samozřejmě i vzkazem zaměstnancům - mzdové nárůsty jsou nerozlučně svázány s ekonomickou situací firmy," uvádí průzkum.

Největší nárůst mezd podle průzkumu mají firmy z odvětví rychloobrátkového zboží nebo farmaceutické společnosti, zatímco výrobní podniky se v navyšování zpravidla řadí k průměru. Výraznější nárůst mezd je pozorovatelný i u pozic, na které firmy nemohou sehnat dostatek zaměstnanců. "Spirála nárůstu mezd se projevuje především v klíčových specializacích, které jsou pro efektivní fungování společnosti nezbytné. Mezi nedostatkové se řadí především řídící pozice v obchodě, marketingu a řízení kvality," dodal Boldiš.

Nejpopulárnější benefity
BenefitPodíl poskytujících podniků
Služební automobil96 %
Příspěvek na stravování95 %
Vzdělávání93 %
Mobilní telefon87 %
Dny dovolené navíc85 %
Penzijní připojištění63 %
Životní pojištění53 %
Odměny při výročích41 %
Sick Days (většinou placené, předem neohlašované dny volna)39 %
Odprodej firemního majetku39 %
Zdroj: www.mercer.cz

Na rozdíl od zvyšování mezd poskytují podle průzkumu firmy plošně zaměstnanecké výhody; jejich segmentace se ovšem začíná pomalu v ČR prosazovat. Mezi nejpopulárnější benefity patří služební automobil, příspěvek na stravování nebo mobilní telefon.

Průzkumy odměňování Total Remuneration Survey provádí společnost Mercer v 98 zemích celého světa včetně České republiky a Slovenska. V Česku se v letošním roce zúčastnilo průzkumu 131 společností ze sektorů výroby automobilů, služeb, průmyslové výroby, elektrotechniky a hi-tech, rychloobrátkového zboží a farmaceutického průmyslu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám