Hlavní obsah

Firmy letos sníží počet zaměstnanců o téměř jedno procento

Průmyslové firmy předpokládají v tomto roce snížení počtu pracovníků o 0,84 procenta, což je až několik desítek tisíc osob. Vyplývá to z červnového šetření, které Svaz průmyslu a dopravy čtvrtletně uskutečňuje mezi svými členy.

Foto: Profimedia.cz

K největšímu zhoršení došlo u cen energií.

Článek

Firmy počítají s tím, že nebudou snižovat počty pracovníků až v roce 2014. Nebudou je však příliš ani nabírat.

Ekonomika nedovoluje zvýšení mezd

„Výsledky ekonomiky a struktura vývoje cen neumožňují firmám zvyšovat mzdy. Podniky i nadále budou muset snižovat počty pracovníků, sílí snaha udržet kvalifikované zaměstnance,“ uvedl svaz v komentáři ke zveřejněným číslům.

Razantnější nárůst mezd se odkládá. Růst průměrné hrubé mzdy pro letošní rok bude nižší než jedno procento. V souvislosti s nynějšími negativními výsledky je očekávání růstu mezd pro příští rok 1,59 procenta, zatímco v prvním čtvrtletí firmy předpokládaly růst o 1,7 procenta.

Tlak na hospodárnost roste

Podniky současně očekávají v roce 2014 meziroční růst spotřebitelských cen o 2,24 procenta. Zatímco ceny hlavních výrobních vstupů by se podle jejich odhadu měly zvýšit o 3,15 procenta, ceny výstupů by se měly zvednout o dvě procenta. Tento vývoj podle svazu vede ke zvyšování tlaku na efektivitu a hospodárnost firem.

Na vině jsou hlavně ceny energií

Mezi faktory, které respondenti označili jako omezující pro jejich růst, nastalo největší zhoršení u cen energií (41 procent), cen materiálů a surovin (39 procent), nedostatečné tuzemské poptávky (30 procent), konkurence (22 procent) a nedostatečné zahraniční poptávky (19 procent). U té jich vidí nejvíce z nich zlepšení (14 procent), následuje položka nedostatek financí (13 procent).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám