Hlavní obsah

Finanční benefity letos dostanou dvě pětiny zaměstnanců

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vánoční nadílku v podobě třináctého platu a finanční odměny se může těšit každý pátý zaměstnanec. Proti loňskému roku počet štědrých firem vzrostl – loni se totiž na konci roku mohl radovat z příspěvku do rodinného rozpočtu jen každý šestý Čech.

Foto: Profimedia.cz

S rostoucím počtem zaměstnanců roste i průměrná výše odměn.

Článek

Pouze třináctý plat si domů odnese každý desátý Čech, v porovnání s loňskem se jejich počet zvýšil o dvě procenta, a to z osmi na deset. Pouze finanční odměna pak čeká dalších deset procent respondentů, celkem se tedy vánočního přilepšení dočká 38 % zaměstnanců.

Čím větší firma, tím vyšší odměny

„Podíl zaměstnanců, kteří dostávají 13. plat i finanční odměny, roste úměrně s velikostí společnosti. S rostoucím počtem zaměstnanců roste i průměrná výše 13. platu i finančních odměn,“ uvedla Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Většina stále bez vánočních bonusů

Většina českých zaměstnanců si nicméně nechá o vánočním přilepšení jenom zdát. Dvaapadesát procent zaměstnanců zná totiž 13. platy a prémie na konci roku jen ze starých televizních seriálů. Dobrou zprávou je, že proti loňsku jejich počet poklesl o dva procentní body.

Třináctý plat je nárokovatelná složka mzdy, která je ukotvena v pracovní smlouvě. Proti tomu finanční odměna je závislá na odvedené práci zaměstnance, na hospodářském výsledku společnosti a dobré vůli zaměstnavatele tuto odměnu vyplatit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám