Hlavní obsah

Dvě třetiny Čechů se bez chytrého mobilu neobejdou

Dvě třetiny českých majitelů používají své chytré telefony téměř neustále, přičemž více než čtvrtina svůj mobil používá k jiným účelům než k telefonování. Vyplývá to z průzkumu společnosti Google v Česku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku.

Foto: Profimedia.cz

Použití mobilu tolerujeme i během rozhovoru s partnerem.

Článek

Zhruba 40 procent českých uživatelů na svém chytrém telefonu alespoň každých pár hodin kontroluje nové zprávy, upozornění z aplikací či zpravodajství. Již během ranního vstávání pomocí chytrého telefonu surfuje na internetu polovina (48 procent) těch, kdo internet na mobilu používají. Téměř tři čtvrtiny uživatelů si jej nechávají na dosah vedle své postele i během spánku. Devět z deseti jej používá jako budík.

Vůči užívání mobilů jsme tolerantní

K používání mobilních telefonů v různých situacích jsou Češi poměrně tolerantní. Více než čtvrtině dotazovaných nevadí, pokud člověk, se kterým hovoří, během rozhovoru kontroluje SMS nebo e-maily. Naopak více než polovina dotazovaných přiznává, že mobily se často používají i v situacích, kdy není vhodné telefonovat nebo posílat textové zprávy.

Bez mobilu „ani ránu“

Zhruba 15 procent dotazovaných telefon neodkládá ani během sportování a třetina ani na romantické schůzce. Na dovolenou si chytrý telefon bere přes 90 procent lidí a každý čtvrtý se připojuje online za použití roamingu.

Nejčastěji lidé používají chytré telefony ve svém volném čase (96 procent), během cestování (95 procent), večer před spánkem (75 procent) a v práci (75 procent). Zprávy na svém chytrém telefonu sleduje 72 procent dotázaných, hudbu poslouchá 56 procent a hry hraje 54 procent. Na dalších místech jsou sociální kontakty a focení. Pro domlouvání schůzek či flirtování používá chytrý telefon desetina mužů, ale jen čtyři procenta žen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám