Hlavní obsah

Dvě třetiny Čechů během letní dovolené pracují

Právo, kil

Šetření, které uspořádal mezi třinácti stovkami svých uživatelů pracovní portál Jobs.cz, potvrdilo znepokojivý fakt, že většina lidí si svou dovolenou neužívá naplno. Jedenáct procent z oslovených si dokonce nevybírá ani jeden týden volna v celku.

Foto: Profimedia.cz

Užít si dovolenou naplno dnes dokáže jen malá část lidí.

Článek

Nejběžnější délkou dovolené zůstávají dva týdny, které volí polovina (49 %) lidí. Alarmující je však zjištění, že plných 66 % Čechů zůstává i v době volna v kontaktu s prací a bezmála čtvrtina lidí dokonce pracovní povinnosti během dovolené řeší velmi intenzivně.

Mohou za to technologie

Jednou z příčin tohoto trendu je rozmach mobilních technologií, v poslední době především rychlého datového připojení dostupného kdekoliv.

„Masové rozšíření mobilních telefonů již dříve proměnilo způsob trávení dovolené. Většina lidí je už celkem dlouho zvyklá na to, že jim kolegové nebo obchodní partneři mohou v pracovních záležitostech zavolat v podstatě kdykoli. Nástup rychlého mobilního datového spojení to však posouvá ještě dále.

Mnozí Češi si zvykli mít neustále synchronizovanou e-mailovou schránku v telefonu, a to i během pobytu mimo ČR. Povinnosti vůči zaměstnavatelům – ať už skutečné či domnělé – se tak mnohým plíživě vkrádají do soukromého času. Skutečně ‚vypnout‘, odpojit se a užít si dovolenou naplno dnes dokáže jen malá část lidí,“ uvedl Tomáš Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, která portál Jobs.cz provozuje.

Odpočinek zaměstnanců je v zájmu firem

Šetření portálu Jobs.cz ukázalo i poměrně výrazné rozdíly ve způsobu výběru hlavní dovolené v české populaci. Zatímco na jedné straně 11 % respondentů uvádí, že si v létě vybírají i více než tři souvislé týdny volna, na straně druhé stejný podíl lidí není ochoten či schopen opustit zaměstnání ani na jeden jediný týden a dovolenou si vybírá pouze v krátkých několikadenních úsecích.

„Tento trend se pravděpodobně v dohledné době nezmění. Pracovní a soukromá rovina života je u velkého množství lidí čím dál tím propojenější. Podstatné je, abychom se s tím naučili správně zacházet a dokázali rovněž odpočívat. Smyslem dovolených je mimo jiné načerpání sil do dalšího období. Je proto i v zájmu firem, aby si jejich zaměstnanci volno skutečně užili,“ doplňuje Dombrovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám