Hlavní obsah

Dukovany potřebují do roku 2025 obměnit větší část personálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dukovany

V Jaderné elektrárně Dukovany bude potřeba do roku 2025 najít náhradu za větší část ze současných 700 pracovníků, protože ti budou odcházet do důchodu. Zatímco dosud končilo ročně osm vysokoškolsky vzdělaných odborníků, v dalších letech jich bude 16 i víc. Z celkového počtu zaměstnanců elektrárny odejde v letech 2015 až 2025 do penze přes 400. Firma ČEZ se proto zaměřuje na spolupráci se školami.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na jadernou elektrárnu Dukovany

Článek

Podle ředitele elektrárny Tomáše Žáka jsou Dukovany "generační elektrárnou". "Většina lidí, kteří dneska v Dukovanech pracují, je ve věku 50 let a výš - mluvím o těch klíčových pracovnících," řekl Žák. Vyškolení nového odborníka trvá tři až šest let, podle profese. "Obnovu personálu musíme začít dělat už teď. Musíme začít zdvojovat funkce a pracovat na tom, aby ti zkušení předávali zkušenosti těm nastupujícím," prohlásil ředitel.

Dukovany letos slaví čtvrt století od uvedení do provozu. Podle původního projektu měly atomové bloky fungovat jen 30 let, tedy do roku 2015. ČEZ však plánuje modernizací zařízení prodloužit životnost elektrárny až na dvojnásobek. Další zkušení energetici budou potřeba kvůli zvažované stavbě nového atomového zdroje v Dukovanech. "Optimální je, aby lidi, kteří se budou zabývat stavbou, nejprve prošli provozem v elektrárně," poznamenal Žák.

Plán: nový blok o 1000 megawattech

ČEZ zvažuje rozšířit Dukovany o pátý blok s výkonem minimálně 1000 megawattů. Zatím se zkoumají podmínky pro jeho výstavbu, rozhodnutí by mělo padnout během dvou let. Odborníci na jadernou energetiku budou potřeba i jinde. ČEZ již hledá dodavatele na vybudování dvou bloků temelínské jaderné elektrárny s opcí na dodávku dalších tří jaderných bloků v Evropě.

"Dneska víme, že do roku 2020 bude ČEZ potřebovat 15 000 až 17 000 technicky vzdělaných lidí. Je to bohužel tak, že na trhu jich tolik není," konstatoval Žák. ČEZ proto rozvíjí spolupráci se středními i vysokými školami. Dukovanská elektrárna spolupracuje se 13 středními školami v regionu. Na Střední průmyslové škole v Třebíči funguje od loňského září nový maturitní obor Energetika. Studovat ho začalo 30 žáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám