Hlavní obsah

Drtivá většina zaměstnavatelů nehodlá propouštět, ale ani nabírat

PRAHA

Většina českých zaměstnavatelů soukromé i veřejné sféry, celkem 89 procent, neplánuje pro nadcházejí tři měsíce žádné změny v počtu svých zaměstnanců. Vyplývá to z výsledků české a celosvětové studie sledující náborové plány zaměstnavatelů na nejbližší čtvrtletí - Manpower Index Trhu Práce. Trend v zaměstnanosti přesto zůstává podle odborníků příznivý.

Článek

Zhruba šest procent zaměstnavatelů chce přijímat další pracovníky a tři procenta naopak propouštět. Zbylá dvě procenta zaměstnavatelů záměry neznala.

V porovnání s minulým průzkumem se v tuzemské ekonomice zhoršilo tempo vytváření nových pracovních sil, trend v zaměstnanosti přesto zůstal příznivý. "To, že 89 procent (zaměstnavatelů) nic nemění, je spíše pozitivní tendence, protože nebudou propouštět," uvedla generální ředitelka Manpower pro Česko a Slovensko Jaroslava Rezlerová.

Lidi hledají sezonní obory, exportéři můžou i propouštět

Největší poptávku po nových zaměstnancích měly firmy působící v zemědělství, lesnictví, ubytování a stravování, což podle Rezlerové souviselo s nadcházejícím letním obdobím. Propouštět se naopak chystali zástupci automobilového a elektrotechnického průmyslu, což Rezlerová připisovala obavám těchto exportně zaměřených výrobců ze sílící koruny.

V porovnání s obdobnými ekonomikami Česko v Evropě výrazně zaostávalo. V Polsku a Rumunsku byla převaha zaměstnavatelů, co plánovali přijímat pracovníky, nad těmi, co naopak počítali se zeštíhlením, desítky procentních bodů. "Do těchto zemí ještě proudí velké zahraniční investice, které vytvářejí pracovní příležitosti. V ČR již příliv investic skončil," uvedla.

V nejnovějším průzkumu odpovědělo 751 českých zaměstnavatelů. Všem byla položena otázka "Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti ve třetím čtvrtletí 2008 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?".

Reklama

Související články

Průzkum: Pracovní diskriminace v Česku existuje

Pouze pět procent české veřejnosti je jednoznačně přesvědčeno, že v Česku nedochází k pracovní diskriminaci některých skupin obyvatel. Většina lidí se domnívá,...

Výběr článků

Načítám