Hlavní obsah

Dny otevřených dveří v učilištích nabízejí řadu možností

Novinky, kil

Časy, kdy byla maturita nutností a vysokoškolský titul příjemným bonusem, jsou pomalu pryč. Český školský systém umožňuje vystudovat vysokou školu prakticky každému, což má za následek spoustu „odborníků a profesionálů“, kteří však nikdy nepřišli do kontaktu se skutečnou prací, nemají zkušenosti a často končí na úřadu práce. Jedná se o začarovaný kruh, který se ale stále nedaří prolomit.

Foto: Profimedia.cz

Učeň přijde do kontaktu s reálnou prací již od prvního ročníku.

Článek

Na druhou stranu trh práce trpí akutním nedostatkem lidí ovládajících manuální řemesla. Přitom existuje několik nesporných kladů, které s sebou studium na učilišti přináší. „Výuka se u nás pravidelně střídá s praxí, a učeň tak přijde do kontaktu s reálnou prací již od prvního ročníku. Navíc mají žáci možnost získat mnoho kontaktů a po dosažení výučního listu je shánění práce o poznání jednodušší,“ říká zástupkyně ředitelky SOU Písnice Daniela Řepásková.

Jsou odborníky v oboru

Obrovské procento studentů, kteří učiliště dokončí, si otevírá své vlastní podniky a ve finále se mají mnohem lépe než řadoví zaměstnanci, kteří maturovali na gymnáziích apod. Na rozdíl od studentů na těchto školách mají totiž jasně vymezené své pole působnosti, a místo aby uměli od všeho něco, znají jednu problematiku naprosto dokonale. V současné době jsou práce jako řezník, zámečník či truhlář velice dobře ohodnoceny a je známo, že zákazníci si za tyto služby rádi připlatí, pokud je práce odvedena kvalitně.

Gastronomie je populární

„U nás žákům nabízíme jak tříleté obory, tak jeden čtyřletý. Po získání výučního listu je možné přihlásit se na dvouleté nástavbové studium, které je rovněž zakončeno maturitou. V posledních letech však evidujeme nárůst zájemců o tříletý obor řezník – uzenář. Absolventi tohoto oboru jsou po vyučení schopni pracovat naprosto samostatně a po dokončení studia jsou okamžitě připraveni zapojit se do provozu,“ dodává zástupkyně Řepásková.

Dny otevřených dveří

Pro lepší seznámení zájemců s možnostmi studia pořádá SOU Písnice dny otevřených dveří. Ty probíhají jak v lednu, tak v únoru – nejbližší termín je 20. ledna. „Pokud přemítáte, jestli by váš potomek nebyl na vysoké škole nešťastný, zvažte možnost učiliště. Vždy je tu totiž možnost dodělat si maturitu a poté vystudovat i vysokou školu. Svému potomkovi ale zajistíte, že bude doopravdy něco umět,“ zdůrazňuje Daniela Řepásková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám