Hlavní obsah

Děti z dětských domovů si zkoušely zaměstnání

Právo, Hynek Paštěka

Dvě stě čtyřicet dětí z dětských domovů z celé republiky si v sobotu v rámci festivalu Out of home vyzkoušelo různá zaměstnání, kterým by se mohly v budoucnu věnovat. Staly se například pojišťovacími agenty, obsluhovaly v restauraci, zkusily si hereckou práci, profesi programátora nebo hasiče.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Děti si mohly vyzkoušet i profesi cvičitele psů pomáhajících handicapovaným lidem.

Článek

Občanské sdružení Mimo domov, které festival již pět let pořádá, se snaží dětem z dětských domovů nejen ukázat různá zaměstnání, ale také jim sdělit, jaké jsou možnosti a co je potřeba k získání určité profese udělat. Místa, kde si děti budoucí život zkoušely, byla skutečná pracoviště s lidmi, kteří v oboru denně pracují. Ti také děti za to, co předvedly, hodnotili.

Nasměrovat zájem dětí

„Z dětských domovů máme velmi pozitivní ohlasy. Děti se mohou dozvědět, co bude, až vyjdou ven do života. Snažíme se výběr povolání dělat tak, aby obsahoval možnost práce na hlavní pracovní poměr, brigádu i živnostenský list. A kromě toho, že jednou za rok pořádáme festival, tak jezdíme také do domovů a s sebou bereme někoho zajímavého, kdo dětem poví o svém oboru,“ řekla Právu Klára Chábová ze sdružení Mimo domov.

Připravit je na reálný život

Děti z domovů totiž poté, co je opustí, v reálném životě narážejí na spoustu problémů. Neumějí mnoho věcí zařídit, neznají hodnotu věcí, v práci mají problém s komunikací. Velmi často se z nich pak stávají klienti azylových domů a pracovních úřadů. Festival Out of home jim má právě pomoci připravit se na řešení reálných situací.

Letos se zúčastnilo 22 domovů

„Loni jsme měli téma volnočasových aktivit, které jsou levné a dostupné, ale netradiční. Jindy děti šly na exkurzi do azylového domu, na pracovní úřad, zkusily si i založení účtu v bance. I kdyby si podle festivalu mělo jedno dítě vybrat své zaměstnání, tak to má smysl,“ podotkla Chábová.

Z dětských domovů máme velmi pozitivní ohlasy. Děti se mohou dozvědět, co bude, až vyjdou ven do života.
Klára Chábová, sdružení Mimo domov

Letos se festivalu zúčastnilo 22 domovů, příští rok by organizátoři chtěli pozvat ještě více. Otázka je, jestli se to ale podaří. „Domovy mají sice hodně majetku, ale s financemi mají problém. Zástupci několika z nich nám například napsali, že by se sice rádi zúčastnili, ale nemají peníze na cestu,“ dodala Chábová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám