Hlavní obsah

Čeští studenti opět bodovali na mezinárodní fyzikální olympiádě

Novinky, kil

Delegace mladých fyziků byla úspěšná na 46. mezinárodní fyzikální olympiádě v indické Bombaji, odkud si v uplynulých dnech všichni její členové přivezli medaile.

Foto: archiv AMI Communications

Členové české delegace na letošní Mezinárodní fyzikální olympiádě v Indii. Zleva: vedoucí delegace Jan Kříž, Filip Bialas, Jiří Kučera, Jakub Dolejší, Václav Miřátský, Václav Rozhoň a zástupce vedoucího delegace Filip Studnička.

Článek

V Bombaji porovnávali Češi své fyzikální znalosti s téměř čtyřmi stovkami soutěžících z celého světa. Hned tři čeští studenti získali stříbrné medaile. Nejlépe dopadl Filip Bialas, student Gymnázia Opatov v Praze, za ním se umístil Václav Rozhoň z Gymnázia J. V. Jirsíka v Českých Budějovicích a těsně za nimi skončil Jiří Kučera z Gymnázia Jana Keplera v Praze. Další dva Češi, Jakub Dolejší z Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové a Václav Miřátský z Gymnázia v Pelhřimově, nezůstali pozadu a domů přivezli bronzové medaile. Pro Českou republiku je to jeden z největších historických úspěchů, neboť uspěli všichni členové delegace.

V celkovém pořadí států obsadily na Mezinárodní fyzikální olympiádě první tři místa tradičně asijské země, letos v pořadí Čína, Jižní Korea, Tchaj-wan. Česká republika se umístila na celkově 20. místě, mezi zeměmi EU pak na čtvrté příčce, což pro nás znamená návrat mezi evropskou špičku.

Česko patří mezi nejlepší v EU

„S výsledky našich studentů na 46. mezinárodní fyzikální olympiádě jsem velmi spokojen, protože si všichni přivezli domů medaile a celkově dosáhli krásného umístění. Letošní výsledek je tedy ještě lepší než loni a je důkazem, že Česká republika patří mezi nejlepší země Evropské unie,“ ocenil výkon studentů vedoucí české delegace Jan Kříž z Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové.

Přípravu českého týmu na světová finále podpořila Skupina ČEZ, která je partnerem českých matematických a fyzikálních olympiád. „S nadšením sleduji úspěchy českých nadaných studentů v mezinárodních soutěžích. Jsem velmi rád, že v tvrdé konkurenci dokážou obstát. Technické obory jsou v popředí našeho zájmu – a bez matematiky a fyziky se studovat nedají. Proto podporujeme různé aktivity, které mladé k zájmu o tyto předměty vedou,“ říká Pavel Puff, manažer útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám