Hlavní obsah

Čeští podnikatelé jsou spokojeni

Právo, Karel Kvapil

O tom, jak se v České republice vede podnikatelům a živnostníkům, se vedou mnohé diskuse. Podle některých jsou to příživníci a žijí si královsky, podle jiných mají hodně práce a málo peněz, a navíc jsou zavaleni byrokracií. Odpověď na otázku, jak vnímají svou situaci samotní živnostníci, zjišťoval i průzkum, který pro Raiffeisenbank zpracovala agentura STEM/MARK.

Foto: Profimedia.cz

Téměř dvě třetiny živnostníků si stěžují na nutnost papírování či na neustále se měnící zákony.

Článek

K založení firmy vedou podnikatele nejčastěji dvě skupiny důvodů. V té první (44 %) je to touha po nezávislosti, časové flexibilitě, po práci podle vlastních představ a po seberealizaci. U druhé poloviny (48 %) převládá ztráta zaměstnání, nutnost uživit sebe a rodinu, touha vydělat si více peněz. Náhoda, zvědavost nebo rodinná tradice pak stojí za vznikem 8 % malých firem.

Vítáme všechny změny, které vylepšují podnikatelské prostředí
Bedřich Danda, předseda SPŽ ČR

„Bez ohledu na to, co lidi k podnikání přimělo, vedl tento krok u 81 % z nich k životní spokojenosti a u tří čtvrtin k naplnění vlastních snů,“ říká Václav Forst, nezávislý expert na výzkumy. A jaké sny to jsou? Podle Forsta k těm nejčastěji uváděným patří nezávislost, svoboda rozhodování, uspokojení z práce, seberealizace, které následuje cestování a volnost ve výběru dovolené. S menším odstupem pak respondenti uváděli lepší bydlení, hmotné zajištění sebe a své rodiny a rozvíjení koníčků.

Nejspokojenější jsou muži do 39 let

Nejvíce spokojených podnikatelů najdeme mezi muži (84 % oproti 72 % ženám), dále ve věkové kategorii do 39 let (90 % oproti 78 % nad 51 let) a v Praze a Středočeském kraji (87 % oproti 78 % v ostatních krajích). Celkově spokojenější jsou pak podnikatelé s větším obratem (rozdíl ve spokojenosti mezi podnikateli s obratem do 900 tisíc Kč a nad 1,7 milionu Kč je 18 %).

Bariéry podnikání

Téměř dvě třetiny živnostníků si stěžují na problémy s orgány státní správy, nutnost papírování či na neustále se měnící zákony. Druhá velká skupina (30 %) respondentů uvádí lidský faktor, ať už v podobě nespolehlivých obchodních partnerů, špatné platební morálky nebo nepoctivých zaměstnanců. Pouhých 9 % respondentů uvedlo, že žádné překážky nevnímají.

Často zmiňovanou malou dostupnost bankovních úvěrů vnímá jako jednoznačnou překážku jen 9 % oslovených podnikatelů. „Potvrzuje to skutečnost, že banky žadatelům o úvěr z řad drobných podnikatelů vycházejí vstříc,“ dodává produktový manažer Raiffeisenbank Jan Figlovský.

Nižší daně

Čeští živnostníci jsou poměrně skeptičtí k tomu, že by jim někdo mohl jejich podnikání usnadnit, ať už se jedná o orgány státní správy ČR nebo Evropskou unii. Ač by se dalo očekávat, že budou patřit mezi největší zastánce otevřeného trhu v EU, za pomoc v podnikání jej označilo jen 36 % respondentů. Co by ale oslovení účastníci výzkumu uvítali, to je snížení daní a jiných poplatků, případně daňová zvýhodnění a úlevy.

„Vítáme všechny změny, které vylepšují podnikatelské prostředí, jako například směrnici EU o povinnosti odvádět DPH jen ze zaplacených faktur nebo povinnost úhrady faktury nejpozději do 30 dnů s hrozbou vysokých sankcí,” říká Bedřich Danda, předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků České republiky.

Rodinné firmy netáhnou

Naprostá většina dotázaných má v plánu v podnikání pokračovat, 29 % dokonce plánuje svou živnost rozšířit. Na druhé straně zhruba jedna pětina respondentů se chystá své podnikání ukončit. Na rozdíl od některých jiných zemí není v Čechách příliš mnoho rodinných firem a jen 4 % dotázaných podnikatelů odpověděla, že plánují svou živnost předat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám