Hlavní obsah

České stavebnictví posílí stovky vietnamských dělníků

PRAHA

Do České republiky mohou zamířit první stovky stavebních dělníků z Vietnamu a dalších zemí. Stavebnictví mají pomoci vyřešit tíživý nedostatek pracovních sil. Řekli to zástupci pracovních agentur, které minulý týden podepsaly smlouvu se Svazem podnikatelů ve stavebnictví (SPS). Svaz tím ukončil první etapu výběrového řízení na pracovní agentury, které nové zaměstnance do Česka dovezou.

Foto: archiv Vapis, Silka, KM Beta, Právo

Vietnamci nebudou "černými" pracovníky, ale stanou se kmenovými zaměstnanci stavebních firem. (Ilustrační foto)

Článek

Společnost Longa Praha může dodat pro domácí stavbaře okamžitě 100 pracovníků, kteří mají pro práci v oboru kvalifikaci, řekl projektový ředitel firmy Pavel Hovorka. Další zaměstnance prý bude dodávat v závislosti na poptávce stavebních firem.

Stejně bude postupovat i agentura Fragenis, druhá ze společností, které dosud se stavařským svazem uzavřely smlouvu, uvedla její personální manažerka Kateřina Uličná. Dodat prý může až 500 pracovníků.

Dělníci do Česka podle Uličné nebudou přicházet nepřipravení. "Máme dohodu s vietnamskými agenturami a školami, které připravují lidi pro práci v našich podmínkách," řekla manažerka. Jde prý také například o jazykovou průpravu. Ve skupině pěti zaměstnanců by se údajně alespoň jeden měl domluvit česky, cílem ale je, aby češtinu ovládali všichni.

Vietnamci se stanou kmenovými zaměstnanci

Noví pracovníci nebudou podle Hovorky končit na stavbách v pracovním poměru "načerno". "Zaměřujeme se na převádění lidí mezi kmenové zaměstnance," uvedl ředitel.

Nedostatek pracovní síly je označován za hlavní brzdu dalšího růstu nejen stavebního průmyslu, ale také dalších odvětví. Podle již dřívějšího sdělení představitelů SPS by odvětví nyní potřebovalo nejméně o 5 000 lidí víc. Stejný problém nyní řeší také stavebnictví na Slovensku nebo například na Ukrajině.

Reklama

Související články

Do Česka vstoupí vietnamský operátor

Od příštího týdne začne v České republice nabízet své služby největší vietnamská telekomunikační společnost VNPT. Zaměří se především na vietnamskou komunitu,...

Výběr článků

Načítám