Hlavní obsah

Češi ztrácí kvůli alkoholu desetinu svého produktivního věku

Novinky, dol, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle studie Světové zdravotnické organizace a Světové banky působí užívání alkoholu celosvětově ztrátu 3,5 procenta z let produktivního věku člověka. U Čechů jde ale kvůli vysoké spotřebě alkoholu o více než trojnásobek. Alkohol patří mezi návykovými látkami na první místo z hlediska počtu onemocnění nebo zkrácení života způsobenými jejich užíváním.

Článek

Ekonomické škody způsobené užíváním alkoholu jsou odhadovány v Evropě na 125 miliard euro, z čehož celá polovina připadá na nižší produktivitu práce. Spotřeba alkoholu, která v roce 1936 byla v Československu 3,4 litru etylalkoholu na osobu, v současnosti stoupla v EU na 9,4 l, v USA na 9,1 l a v České Republice na šokujících 14,94 l.

"V návaznosti na tuto alarmující statistiku zacházení s alkoholem v rámci firemního prostředí jsme se rozhodli nabídnout firmám zapojení do našeho výzkumu Firemní kultura a alkohol na pracovišti," říká Veronika Víchová z poradenské společnosti Exedra.

Boj proti alkoholu šetří firmám finance

Zlepšení vlastních a firemních kompetencí v zacházení s alkoholem hraje významnou roli při výběru pracovníků, vedení lidí a image společnosti. 

"Cílená práce s touto problematikou v neposlední řadě také šetří firemní peníze -  od kvalitní diagnostiky při přijímání, včasné pomoci při krizovém pití, eliminací absencí, nemocnosti, zatajovaných chyb a nedodržených termínů," vysvětluje dále Víchová. 

Projekt se skládá z dotazníkového šetření, které lze zkvalitnit auditem přímo na pracovišti. Firmy si mohou vyzkoušet monitoring nebo přímo 30denní test abstinence. Pro personalisty a manažery je navíc připravena série tréninků, jak tuto ožehavou problematiku zvládat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám