Hlavní obsah

Češi stále nejsou příliš zvyklí měnit práci

Praha

Časté změny pracovních pozic v ČR nejsou příliš obvyklé. V průměru mění Češi zaměstnavatele jednou za osm let, během produktivního života tak vystřídají tři až čtyři zaměstnání. Přesto přinesl rok 2015 s největší nabídkou volných pozic za posledních šest let jisté změny. Češi se přestávají bát nezaměstnanosti a odcházejí za lepšími podmínkami.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Míra nezaměstnanosti v Česku je nyní nejnižší od roku 2008 a u zaměstnanců se zvyšuje zájem o nové příležitosti i ochota změnit kvůli nim zaměstnavatele, uvedla výkonná ředitelka společnosti AC Jobs Olga Hyklová.

„Lidé letos více mění práci než dříve. Nahrává tomu situace na trhu práce, kdy je nedostatek kandidátů na různé pozice. A firmy, které nabírají, jsou ochotné vyjít kandidátům více vstříc,” souhlasila manažerka lidských zdrojů ManpowerGroup Markéta Kouklíková.

Také marketingová manažerka Grafton Recruitment Jitka Součková již od začátku roku sleduje oživení pracovního trhu. K dispozici je o pětinu více volných pracovních míst, než bylo v loňském roce. To přispívá k lepší náladě mezi zaměstnanci, kteří jsou ochotnější uvažovat o změně práce.

Podle nedávného průzkumu dokonce dvě třetiny Čechů vnímají svoje pracovní vyhlídky v následujících 12 měsících jako dobré.

Přílišné střídání pozic může působit neseriózně

Hlavním důvodem k opuštění dosavadního zaměstnání je podle Hyklové plat. O přidání si přitom dokáže říct jen třetina pracovníků. Pro 40 procent lidí jsou také důležité vztahy na pracovišti. I takové problémy, jako jsou pomluvy kolegů, podceňování nebo zadávání nesplnitelných úkolů mohou být důvodem ke změně zaměstnavatele. Kolem 40 procent zaměstnanců se snaží problém vyřešit s nadřízeným, druhým nejčastějším řešením je výpověď.

Práci mění častěji mladí lidé, starší mají tendenci setrvat na své aktuální pozici. Téměř 70 procent lidí do 24 let uvažuje o změně zaměstnání.

„Zejména mladí lidé opouštějí své zaměstnavatele ve chvíli, kdy cítí potřebu posunout se v kariéře a stávající firma jim to neumožňuje. Právě mladí jsou v případě nenaplnění představ o pracovní pozici často netrpěliví a zbrklí. Patří také do skupiny zaměstnanců, která zaměstnavatele mění nejčastěji. Ale přílišné střídání pracovních pozic nevypadá v životopise dobře a člověk tím na potenciálního zaměstnavatele může působit neseriózně,” dodala Hyklová.

Skoro polovina se bojí pracovního úrazu

Jednoznačným důvodem pro změnu zaměstnání je ohrožení zdraví. Přes 40 procent zaměstnanců se bojí následků pracovního úrazu, třetina Čechů trpí syndromem vyhoření.

„Tento syndrom se týká především specialistů, kterých je na trhu nedostatek, a vedoucích pracovníků, kteří velmi často pracují přesčas,” podotkla Hyklová.

Pokud už se člověk rozhodne zaměstnání opustit, měl by to dobře zvážit. Nabídka volných pracovních míst sice stoupá, koncem září jich zaměstnavatelé prostřednictvím úřadu práce nabízeli přes 100 000, stále však na jedno pracovní místo průměrně připadá 4,1 uchazeče.

Vždy je důležité informovat se o volných pozicích v daném oboru a sledovat nabídky práce v kraji. Například v Bruntále na jedno volné místo připadá 17,3 uchazeče, v Ústí nad Labem 15,9 a v Karviné 14 lidí.

Velká poptávka je po technických profesích, od nízkých pozic až po top management. Především jde o specialisty z oborů strojírenství, elektrotechniky, automobilového průmyslu nebo informačních technologií, uzavřela Hyklová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám