Hlavní obsah

Češi chtějí dostatek místa pro práci

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdůležitějším aspektem při tvorbě ideálního pracovního prostředí pro muže i ženy všech věkových kategorií v Česku je dostatek osobního prostoru (81,9 %). Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu tuzemské pobočky globálního poskytovatele komerčních realitních služeb, Colliers International Česká republika.

Foto: Profimedia.cz

Velkoprostorové kanceláře nejsou mezi českými zaměstnanci moc populární.

Článek

Pracovní prostředí hraje v našem každodenním životě významnou roli, protože v něm trávíme většinu svého času v práci. Ovlivňuje jak naši produktivitu, tak motivaci. Trh se v tomto ohledu musel výrazně změnit, aby lépe vyhovoval novým potřebám v oblasti lidských zdrojů.

V sedmdesátých letech dominoval buňkový kancelářský prostor, v osmdesátých letech se pak rozvržení kanceláří posunulo k velkým plochám s vyšší efektivitou, tzv. open spaces.

Pracovní prostředí hraje v našem každodenním životě významnou roli, protože v něm trávíme většinu svého času v práci

„V novém tisíciletí se díky pokroku v různých technologiích trh opět výrazně posunul a v módě jsou udržitelné kanceláře, nebo například hot desking, speciálně navržené pracovní prostory pro skupiny, či tzv. zelené kanceláře,“ říká Omar Sattar, výkonný ředitel Colliers International Česká republika.

Generace Y má jiné priority

V nadcházejících letech budeme podle něj svědky nových trendů na pracovištích, protože začíná dominovat tzv. generace Y a zaměstnavatelé se jí budou muset přizpůsobit.

„Technologický pokrok, jako je například cloud computing (úložiště počítačových souborů mimo firmu), umožňuje mobilní práci, která přímo ovlivňuje firemní interakci s prostředím. Pokud některý ze zaměstnanců nepotřebuje být v kanceláři po celou dobu, potom se velikost prostoru, který ve firmě potřebujete, zmenšuje a je důležité především jeho vnitřní uspořádání,“ zdůrazňuje Sattar.

Co zaměstnanci chtějí

Na prvním místě je to už zmíněný dostatek prostoru pro práci, který je navíc mnohem důležitější pro starší generaci (90 % v kategorii 45–53 let proti 77,9 % ve věkové kategorii 18–26 let).

Druhým nejdůležitějším faktorem je přirozené denní světlo dopadající na stůl či možnost vidět z pracovního místa ven, pro což hlasovalo 73,3 % dotazovaných zaměstnanců. Opět starší generace tento faktor upřednostňuje více než ta mladší.

V pořadí třetím nejdůležitějším faktorem, který je rozhodující pro 65 % dotazovaných zaměstnanců, jsou otevíratelná okna v kanceláři. Za důležitý ho považují více ženy (75 %) než muži (55,1 %).

Jako čtvrté nejdůležitější kritérium označili čeští zaměstnanci (58,9 %) vzdálenost pracoviště od domova do 30 minut jízdy autem nebo městskou hromadnou dopravou. A konečně pátým nejdůležitějším faktorem je pak možnost práce z domova (home office), kterou upřednostňuje 52,4 % zaměstnanců.

Takzvané odpočinkové nebo relaxační prostory a kavárenské koutky, stejně jako sprchy, stojany na kola nebo přístup k zeleným venkovním prostorám jsou důležité pro přibližně pětinu českých zaměstnanců.

Společné kanceláře neletí

Na druhou stranu, mezi českými zaměstnanci nejsou moc populární velkoprostorové kanceláře (open space). Pouze 7 % dotázaných uvedlo, že jim práce v nich vyhovuje. Téměř dvě pětiny (38,5 %) preferují práci v individuálních nebo sdílených kancelářích. Češi nejsou velcí příznivci ani tzv. hot-deskingu a pracovní flexibility s výběrem pracovního místa až poté, co přijdou do práce.

„Řada dotázaných neoznačila open space za preferovaný způsob práce, což je pochopitelné, díváme-li se na tento koncept izolovaně – lidé si často stěžují na hluk nebo odvádění pozornosti v otevřených prostorách. Nicméně nové pracovní uspořádání často zahrnuje místnosti, jež mohou být používány pro aktivity vyžadující vysokou koncentraci a otevřené prostory pak slouží především pro týmovou práci. Pokud dáte lidem na vybranou, budou k práci v otevřeném prostoru v rámci celé kanceláře méně zdrženliví,“ upozorňuje Omar Sattar.

Faktory ideálního pracovního prostředí

FaktorPreference (v %)
Dostatečný osobní prostor81,9
Přirozené světlo/výhled ven73,3
Otevíratelná okna65,0
Pracoviště do 30 minut jízdy od domova58,9
Možnost využít home office52,4
Tzv. Break-out – relaxační zóna20,4
Sprchové kouty/stojany na kola v budově19,0
Možnost využití „hot desk“ nebo pracovní flexibility7,6
Otevřený prostor, tzv. open space7,0

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám