Hlavní obsah

Celníci odhalili v Liberci 22 cizinců bez pracovního povolení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Při celorepublikové kontrolní akci Cizinec 2 odhalili celníci ve stotisícovém Liberci 22 cizinců, kteří pracovali bez povolení. Kontrola se zaměřila na obchodní řetězec, kde celníci zkontrolovali 28 cizinců ze zemí mimo unii.

Foto: Martin Polák, Právo

Ilustrační foto

Článek

Většina z nich nebyla schopna předložit povolení k zaměstnání, živnostenské listy ani pracovní smlouvy. Jejich zaměstnavatelům hrozí až dvoumiliónová pokuta, uvedl mluvčí Celního ředitelství v Ústí nad Labem Jiří Nejedlý.

Podle Nejedlého nebyla kontrola v Libereckém kraji první, svým rozsahem byla ale zatím největší. "Od začátku roku jsme provedli v Ústeckém a Libereckém kraji více než 150 podobných kontrol," řekl Nejedlý. Celníci ve spolupráci s policisty při nich odhalili bezmála stovku cizinců, kteří pracovali bez povolení nebo v rozporu s vydaným povolením k práci.

Většina kontrol se zaměřuje do míst, kde lze očekávat pohyb zahraničních pracujících - na stavebnictví, dřevozpracující průmysl, kovovýrobu, zemědělství a ovocnářství. Celníci ale prověřují také obchody, rychlá občerstvení, herny a kadeřnické salony či nehtová studia. Mezi nejčastěji zjištěné cizince porušující zákon o zaměstnanosti patří Vietnamci a Ukrajinci, které dále doplňují občané z Číny a Moldavska, dodal Nejedlý. Při poslední kontrole bylo podle něho 19 hříšníků z Ukrajiny a tři z Moldavska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám