Hlavní obsah

Budování kariéry vede u žen k nezájmu o sex

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MILÁNO

Ženy jsou zřejmě v dnešní době příliš unavené a stresované svými denními a pracovními povinnostmi, než aby měly zájem o svoji sexualitu. Musejí zkrátit svůj spánek, aby se mohly věnovat budování svojí kariéry a zároveň i péči o rodinu a o domácnost. Únava z práce v kombinaci s nedostatkem spánku následně vede k poklesu sexuální touhy, což ve výsledku ohrožuje i jejich manželství.

Článek

Ze studie realizované Centrem gynekologie v italském Milánu vyplývá, že tyto problémy jsou pozorovatelné u každé třetí ženy. "Chronický nedostatek spánku snižuje životní energii a vede k depresi s přímými dopady na sexuální život," vysvětlila ředitelka Centra Alessandra Grazionttinová.

Výzkumu se účastnily dvě stovky žen ve věku mezi 20 a 50 lety. Ve 32 procentech případů se ukázalo, že pokles touhy po sexu je spojen s nedostatkem spánku. To je problém, který postihuje především pracující ženy do 40 let, které mají alespoň jedno dítě a snaží se skloubit svoji kariéru a péči o rodinu.

Podnikatelka Gianna Martinengová, zakladatelka firmy Didael a zároveň činitelka výboru podnikatelek v milánské obchodní komoře, krčí rameny: "Nejdříve jsem měla dvě děti, teď mám šest vnoučat. Spát jdu v jednu v noci a vstávám v sedm hodin ráno. Totéž dělají tisíce dalších žen, které se snaží zvládat kariéru i rodinu," prohlašuje.

Ve srovnání se 70. lety minulého století dnes lidé tráví na lůžku o hodinu a půl kratší dobu, šest a půl hodiny namísto osmi hodin, doporučovaných Williamem Dementem, zakladatelem výzkumného střediska pro spánek na Stanfordově univerzitě a světovou autoritou v oboru.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvalitní spánek ovlivňuje naši sexualitu

Slova spát a sex mají k sobě v hovorové řeči blízko. Vyspat se s někým, to podle lidového rčení považujeme za dokonanou soulož. Český slovník připouští dokonce...

Šedesát procent vztahů souloží z povinnosti

Bohatí, rezaví a vysoce vzdělaní lidé mají se svým partnerem sex nejčastěji z povinnosti nikoli kvůli vášni a chuti na sex. Podle nejnovější britské studie...

Výběr článků

Načítám