Hlavní obsah

Brusiči drahých kamenů u nás vymírají

Právo, Karel Kvapil

Nespornou Mekkou brusičů drahých kamenů jsou belgické Antverpy, přes jejichž burzu prochází plné dvě třetiny světové produkce diamantů. Své želízko v ohni této neobvyklé profese má však i Česká republika.

Foto: archív družstvo Granát

Z kusu matného kamene se pod šikovnýma rukama zrodí nádherný zářící drahokam.

Článek

V družstvu Granát Turnov, které je tradičním výrobcem šperků s českými granáty, si své brusiče kamenů také náležitě hýčkají. Kvalita a dokonalost jejich ruční práce je vizitkou jedinečnosti šperku a rozhodně si ve svém výsledku nezadá s halasnou reklamou.

I když celosvětově ustupuje podíl ruční práce, my sázíme právě na ni
Miloslav Šorejs, předseda družstva Granát

I když v Čechách má tento obor svoji dlouholetou historii – pod značkou Precious se zde brousí drahé kameny už od roku 1922 –, mezi mladými není o řemeslo brusič drahých kamenů příliš velký zájem.

Současný „brusičský“ dorost vychovává turnovská střední umělecko-průmyslová škola. V případě, že absolvent dostane nabídku pracovat v největší šperkařské firmě v Čechách, projde ještě speciálním školením, protože právě dokonalost brusu dělá šperk jedinečným.

Drobné kameny vyžadují zručnost

Proti jiným kamenům je český granát specifický tím, že se brousí frakce (velikosti) 1,5–7 mm a broušení takto drobných kamenů opravdu vyžaduje nemalou zručnost. Brusič musí umět rozehrát hru ohnivě červené barvy, a opravdovým testem zručnosti je brus kamene o velikosti 1 mm, kde jde o velmi dokonalou techniku ručního broušení.

„Brusič drahých kamenů se u nás zdokonalí v technice brusu všech drahých i syntetických kamenů, aby šperk pod naší značkou byl jedinečný svým zpracováním. I když celosvětově s nástupem nových technologií ustupuje podíl ruční práce, my sázíme právě na ni,“ říká Miloslav Šorejs předseda družstva Granát Turnov a dodává: „Bohužel najít zapáleného a zručného brusiče a zlatníka je čím dál tím těžší.“

Chyby jsou drahé

Jelikož se pracuje s drahým materiálem, tlak na dokonalost a bezchybnost ze strany zadavatele zakázek je silný. Broušením se může kámen úplně zničit – rozbít, nebo se může rázem stát z velkého kamene malý, navíc špatným brusem ztrácí kámen na kvalitě a světle, čímž klesá i hodnota konečného produktu.

Nejdůležitějším rozhodnutím brusiče je způsob zpracování suroviny tj. tvar¬–brus–orientace, což je to dáno zkušeností a praxí. Brilance, tedy jak se světlo rozkládá na jednotlivých ploškách kamene, jak šperk září, je jedním z hlavních hledisek při posuzování krásy zpracovaného kamene a následně celého šperku. Podle techniky brusu lze také zjistit období, kdy šperk přibližně vznikl.

„Broušení českých granátů vyžaduje specifické znalosti a dovednosti, které získáte právě jen jejich opakovaným broušením a sbíráním zkušeností od kolegů. Stará kamenářská poučka praví: za dva roky umíte brousit základní standard, třetí rok se učíte praktické dovednosti z dílny od mistra a stáváte se brusičem, za dalších pět let umíte brousit a za deset let už to jde samo,“ říká brusič Aleš Hladký.

Drahokamy umocní ženský půvab

Brusič drahokamů je krásné umělecké řemeslo. Z kusu obyčejného kamene se pod šikovnýma rukama zrodí nádherný zářící drahokam, který následně ozdobí něžné pohlaví. Ženy umocňují šperky svůj půvab. Za vší tou krásou se ale ukrývá trpělivá práce brusiče, která dává surovému kameni vysokou přidanou hodnotu.

„Dokonalost granátových šperků lze v současnosti obdivovat v nově otevřené podnikové prodejně Granátu Turnov v Pánské pasáži v Praze, kde jsou k vidění skutečné skvosty,“ prozrazuje Miloslav Šorejs.

Pozor na padělky

Jako všechno cenné, i český granátový šperk čelí nejrůznějším napodobeninám, které se na první pohled snaží tvářit jako originál. Proto bychom si podle Miloslava Šorejse měli vždy dát pozor, aby kupovaný šperk měl mezinárodní ochranné známky tj. „Český granát“ nebo „Český granátový šperk“, abychom nenaletěli na padělek a nepřinesli si domů nekvalitní výrobek, který nejenže neobsahuje podíl ruční práce, ale navíc se ani nemusí jednat o český granát.

Reklama

Výběr článků

Načítám