Hlavní obsah

Evropský týden odborného vzdělávání nabízí pracovní a studijní příležitosti

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na možnosti odborného vzdělávání upozorňuje od 20. do 24. listopadu Evropský týden odborných dovedností, který již podruhé vyhlásila Evropská komise. Pod heslem Objev svůj talent navazuje na loňský ročník, do kterého se zapojilo přes 700 tisíc lidí v celé Evropě. V ČR byl koordinací týdne pověřen Dům zahraniční spolupráce (DZS), který po celé republice organizuje řadu akcí nabízejících studijní i pracovní šance.

Foto: archiv Výstaviště České Budějovice a.s.

Z loňského ročníku výstavy Vzdělání a řemeslo, která se letos v rámci Evropského týdne odborných dovedností opět uskuteční v Českých Budějovicích.

Článek

V Česku se každoročně na střední odbornou školu, ať do oboru zakončeného maturitní zkouškou, nebo výučním listem, hlásí většina žáků posledního ročníku základní školy.

„Analýzy budoucího vývoje poukazují na velkou perspektivu technických oborů, kde zaměstnavatelé dlouhodobě volají po kvalifikovaných absolventech. Dostatek specialistů a techniků přitom bude klíčovým faktorem ekonomického rozvoje, inovací a konkurenceschopnosti,“ uvedl ředitel Odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy ministerstva školství Petr Bannert.

Slavnostní zahájení týdne se uskutečnilo v pondělí 20. listopadu právě v prostorách ministerstva v Praze. V interaktivní mapě na webu lze najít přes 60 různých akcí po celé republice.

„Po celé Evropě se uskutečňují na národní, regionální i místní úrovni aktivity, jejichž cílem je ukázat špičkovou kvalitu odborného vzdělávání a přípravy, zvýšit jeho atraktivitu a prestiž, a inspirovat jednotlivce bez rozdílu věku, aby v sobě dokázali objevit svoje schopnosti a talent,“ vysvětlila ředitelka DZS Dana Petrova.

Možnosti budoucího uplatnění

Ve dnech od 22. do 24. listopadu proběhne navíc veletrh Vzdělání a řemeslo v Českých Budějovicích, na kterém se návštěvníci potkají s učni, kteří se podělí o své zkušenosti z evropské stáže Erasmus.

Na veletrhu, který rovněž organizuje DZS, bude možné seznámit se s aktuální nabídkou učebních a maturitních oborů a oborů s odborným výcvikem, což pomůže ujasnit si, na jakou školu se v budoucnu hlásit.

Dosud nevyhranění žáci se seznámí s výhodami, které přináší odborné vzdělávání. U vhodně zvoleného oboru žák uplatní svoje silné stránky, posílí svou motivaci a možnosti budoucího uplatnění v oboru.

„Na letošním 23. ročníku se představí okolo 120 vystavovatelů, z toho přes 60 středních škol a učilišť se svými prezentacemi a nejvýznamnější zaměstnavatelé regionu s nabídkou pracovních stáží,“ řekla projektová manažerka výstavy Vzdělání a řemeslo Radka Váchová.

Součástí výstavy je čtvrtý ročník Veletrhu fiktivních firem. Ten napomáhá rozvoji podnikatelských dovedností studentů, kteří si vyzkoušejí simulaci reálného podnikatelského prostředí v podmínkách tržního hospodářství.

„Jedním z cílů je navázat vzdělávání na praxi a přiblížit se tak požadavkům trhu práce. Žáci z různých středních škol zde mohou porovnat své podnikatelské záměry a vyzkoušet si přímou metodu propagace a oslovování potenciálních zákazníků nebo navázat nové obchodní kontakty s jinými fiktivními firmami. Učí se samostatnosti, týmové práci, zodpovědnosti, rozvíjejí své obchodní znalosti a dovednosti,“ poznamenala Jarmila Benýšková, ředitelka Střední školy obchodní a Vyšší odborné školy v Českých Budějovicích.

Snaha zlepšit zaměstnanost absolventů

„Za naši úplně nejdůležitější akci považujeme soutěž Den odborných dovedností, která probíhá od 15. října až do 31. prosince,“ sdělila Novinkám Lucie Durcová z DZS.

Smyslem soutěže je příprava návrhu programu a následná realizace akce „Den odborných dovedností“. Program navržené akce může organizátor pojmout jako projektový den, den otevřených dveří, vzdělávací veletrh, výstavu, konferenci či soutěž odborných dovedností žáků. Podmínkou je zapojení zaměstnavatelů, podniků a organizací, které poskytují odborné vzdělávání. Má to zlepšit zaměstnanost absolventů odborných škol.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám