Hlavní obsah

Firmy lákají rodiče dětí zpět do práce

Právo, kil

Více než sto padesát tisíc volných pracovních míst čeká na vhodné kandidáty. Uchazeči, včetně těch, kteří dříve hledali práci jen obtížně (rodiče malých dětí), mají příležitost najít uplatnění za výhodných podmínek.

Foto: Profimedia.cz

Firmy si stále častěji uvědomují kvalitu maminek na mateřské dovolené.

Článek

Firmy se stále častěji přizpůsobují nejen platovým požadavkům, ale také nárokům na organizaci práce.

Matkám a otcům na rodičovské dovolené tak přizpůsobují nejen pracovní dobu, ale i prostředí a v mnoha případech navíc nabízejí další služby podporující skloubení rodinného a pracovního života.

Maminky na mateřské jsou ceněné především pro své zkušenosti, pracovitost a přístup k práci.
Lukáš Beňo, Hays

„Přestože mezi kvalifikovanými pracovními místy převládají nabídky částečných úvazků v oboru informačních technologií (IT), firmy si stále častěji uvědomují kvalitu maminek na mateřské dovolené a to, že se jedná o kandidátky, které se dokážou plně věnovat své práci i v době zkráceného úvazku, případně během práce z domova,“ připomíná Lukáš Beňo z personální společnosti Hays.

Počet pracujících na rodičovské roste

„Maminky na mateřské jsou ceněné především pro své zkušenosti, pracovitost a přístup k práci,“ dodává Beňo.

Zatímco v zemích západní Evropy se částečné a flexibilní formy práce staly alternativou pro ženy, které kombinují péči o rodinu se zaměstnáním, u nás je často využívají zejména studenti.

„V naší společnosti máme kolem 70 % zaměstnanců na částečný úvazek. Využívají je zejména studenti, ale v poslední době stále více i ženy na mateřské dovolené, které se postupně zapojují do pracovního procesu,“ vysvětluje Lucie Dostálová, HR ředitelka společnosti McDonald’s.

Své zkušenosti se spoluprací maminek nebo tatínků na mateřské a rodičovské dovolené má také řetězec s elektronikou Expert Elektro. „Pokud mají zájem a chtějí si během rodičovské přivydělat, vítáme to a rádi je vybavíme vším potřebným pro práci z domova,“ uvedla Ingrid Janáčová, specialistka náboru, s tím, že zároveň roste obliba takzvaných sdílených pracovních míst.

Speciální programy i dětské skupiny

„Tento moderní systém pracovního úvazku se nám v praxi osvědčil. Ve výsledku je to funkční a prospěšná cesta pro všechny,“ doplnila Janáčová.

Částečné úvazky nejsou jediným lákadlem pro zapojení žen na rodičovské. Zaměstnavatelé organizují i programy přímo zaměřené na rodiče, kteří práci z důvodu péče o dítě opouštějí, nebo se do ní naopak hodlají vracet.

„Cílem je pomoci zaměstnancům udržet si svůj současný potenciál a společně získat co nejvíce z jejich nových zkušeností a schopností. Pro mnoho rodičů může být výpadek z pracovního i sociálního života spojený s rodičovskou dovolenou náročný, pro nás je naopak výhodné si udržet kvalitní pracovníky,“ vysvětluje Renata Vápeníková, HR specialistka ČSOB.

Banka pro své zaměstnance připravila například Program pro rodiče, ve kterém je pracovní úvazek omezen na maximálně 20 hodin týdně. „Zřídili jsme také vlastní dětskou skupinu, která přijímá děti již od dvou let věku, ve spolupráci s profesionálními poradci nabízíme podporu rodičům, kteří se do zaměstnání vracejí,“ dodala.

Podpora od státu zatím chybí

Česká republika v současnosti poskytuje jednu z nejdelších rodičovských dovolených nejen v Evropě, ale i ve světě, a nebývá tedy výjimkou, že žena opustí zaměstnání na tři i více let.

Kromě negativního vlivu na pracovní život, ze kterého jsou ženy minimálně po uvedenou dobu vyloučeny, je to i jeden z důvodů rozdílných platů mužů a žen. Právě platová mezera mezi českými ženami a muži je aktuálně druhá největší v Evropě a stále se zvětšuje.

Stát zatím ženy k dřívějšímu návratu do zaměstnání nemotivuje. Letos v dubnu poslanci schválili úpravu podmínek pro zrychlené čerpání rodičovského příspěvku. Délka jeho pobírání by měla být nejméně šest měsíců, přičemž spodní hranice je podmíněna dosavadní výší příjmů rodiče.

Reklama

Související články

Zájem o zkrácené pracovní úvazky roste

Ne každému vyhovuje pracovat osm hodin denně. Studenti, prodejci, IT specialisté či matky malých dětí stále častěji pracují na částečný úvazek, nebo alespoň...

Výběr článků

Načítám