Hlavní obsah

Chyby, kvůli kterým nemusíte získat práci

Právo, Novinky, kil, fš

Základním předpokladem získání nového zaměstnání je správně sestavený životopis (CV), který zajistí pozvánku k osobnímu pohovoru. Právě na základě dojmu získaného jeho přečtením se personalista, popřípadě zaměstnavatel rozhodne, zda jste potenciálně vhodným uchazečem o práci, nebo vás rovnou zařadí do složky nadepsané „zamítnuto“.

Foto: Profimedia.cz

Přijímací pohovor je pro uchazeče o práci mnohdy stresující záležitostí.

Článek

Vedle osobních údajů by měl životopis obsahovat vaše veškeré dovednosti a znalosti odpovídající požadavkům na pozici, o kterou máte zájem.

Chybou bývá jak přílišná stručnost, tak nadbytečnost informací, postrádajících pro zaměstnavatele jakýkoli význam.

Ve snaze vylepšit si svůj osobní profil kandidáti často neuvádějí pravdu.

„U životopisů, v nichž chybějí základní informace, uchazeči často sázejí na marketingové triky jako velké barevné nadpisy, nestandardní typy písma a jiné grafické ‚fígle‘, které mají personalistu zaujmout na úkor důležitých informací. Opačný problém představují cévéčka obsahující nadbytečné informace o rodině, domácích mazlíčcích či najetých kilometrech,“ vysvětluje Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR.

Fotky a lži se mohou stát pastí

Mezi časté chyby dále patří nepřehlednost informací, přeskakování posloupnosti předchozích zaměstnání či nevhodně použité fotografie. Fotografie by personalistům měla sloužit k tomu, aby si dokázali vybavit tvář kandidáta, který je nejvíce zaujal. Mnohdy se ale setkávají s nevhodnými fotkami, kde je kandidát ve skupině dalších lidí, nebo s neformálními snímky, jež zachycují uchazečku například v plavkách u bazénu.

Fotografie mohou přinést problém nejen v oficiálně zaslaném CV, ale i na soukromém profilu na sociální síti. „Je v pořádku, že si zajdete s kamarádem na pivo, nicméně buďte opatrní, co o sobě dáváte vědět cizím lidem. Může vám to ublížit před potenciálním zaměstnavatelem, v jehož očích vaše serióznost klesne,” upozorňuje Alice Kubíčková z právní společnosti LP Legal. Omezte tedy viditelnost vašich příspěvků na svém profilu.

Ve snaze vylepšit si svůj osobní profil kandidáti také často neuvádějí pravdu. Zveličují zejména svou úroveň znalosti cizích jazyků, stupeň zodpovědnosti v předchozím pracovním zařazení a jiné detaily.

Pozor na pravopis

Abyste se vyvarovali zbytečných chyb, je důležité si uvědomit, na jakou pozici a do jaké společnosti budete životopis posílat. Podle toho je třeba své CV koncipovat. Pro personalisty jsou důležité informace o specifických dovednostech kandidáta, jako je vedení týmu, počítačové dovednosti nebo zkušenosti z práce s informačními systémy.

„Při psaní CV buďte pozorní a vždy si ho po sobě přečtěte, případně ho nechte zkontrolovat odborníkem. Vedle obsahové stránky přitom myslete i na pravopis. Nejeden kandidát už totiž pohořel na pravopisných hrubkách,“ zdůrazňuje Wysoglad.

Správně napsaný životopis s relevantními informacemi otevře dveře k osobnímu pohovoru, čímž ale zdaleka nemáte vyhráno. Přijímací pohovor je totiž pro uchazeče o práci mnohdy stresující záležitostí a šlápnutí vedle může zmařit šanci na úspěch.

Na pohovor se připravte

Hlavním předpokladem úspěšného pohovoru je zodpovědná příprava. „Zjistěte si základní informace o společnosti a připravte si argumenty, proč se právě vy hodíte na dané pracovní místo. Pokud na pohovoru nevíte, o jakou pozici se ucházíte nebo čím se daná společnost zabývá, vaše pravděpodobnost uspět je mizivá,“ upozorňuje dále Wysoglad.

V průběhu pohovoru se nezapomeňte sami ptát. Vhodné jsou zejména otázky týkající se vaší potenciální pracovní pozice a náplně. Dobře se připravte rovněž na otázku ohledně financí. Příliš vysoká laťka vám může narušit doposud úspěšný pohovor, nízká zase naopak naznačí, že dostatečně neznáte svou cenu.

Reklama

Související články

Cizí jazyky pomáhají najít práci

Jen mizivé procento pracovních nabídek neobsahuje požadavek na znalost nějakého cizího jazyka, alespoň na konverzační úrovni. Jak je to ale s připraveností...

Výběr článků

Načítám