Hlavní obsah

Velké společnosti zvýší nábor zaměstnanců

Právo, Novinky, kil, fš

Zaměstnavatelé v České republice hlásí pro druhé čtvrtletí roku 2017 optimistické náborové plány. Osm procent zaměstnavatelů očekává růst počtu pracovních sil, dvě procenta předpovídají jejich snížení a 86 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje ManpowerGroup hodnotu čistého indexu trhu práce pro ČR ve druhém čtvrtletí 2017 +6 %.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nejsilnější náborové prostředí předpovídají zaměstnavatelé v odvětví dopravy.

Článek

„Během posledních dvou let se trh práce změnil, a to ve prospěch uchazečů o zaměstnání. Nezaměstnanost v ČR je nejnižší v Evropě, poptávka po zaměstnancích výrazně převyšuje nabídku a ve velkých městech a v průmyslových oblastech je kritický nedostatek vhodných pracovníků,” uvádí Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.

Nedostatek dělníků a skladníků

Aktuální výsledky indexu trhu práce jsou podle Rezlerové nejoptimističtější předpovědí pro druhé čtvrtletí za celou historii průzkumu v ČR od roku 2008, náborový optimismus panuje ve všech sektorech kromě zemědělství.

Mezi nejhůře obsaditelné pozice už nepatří pouze specializované technické profese, firmy nemohou najít ani dostatek výrobních dělníků a skladníků.

„V době, kdy je nízká míra nezaměstnanosti, bývá složitější sehnat odhodlané zaměstnance více než kdy jindy,” potvrzuje Daniel Černý, předseda představenstva společnosti Halla.

„Šancí, jak najít ty pravé, je nepodcenit výběrové řízení. Čím více lidí se do něj přihlásí, tím kvalitnější by mělo být jejich složení,” doporučuje Černý s tím, že vhodné je rovněž vytvořit promyšlenou kampaň – sdílet pozice na sociálních sítích, zasílat inzeráty do regionálních médií a trpělivě vyčkávat.

Nejsilnější nábor v dopravě

V příštím čtvrtletí se očekává růst náborových aktivit ve všech čtyřech velikostních kategoriích podniků. Zaměstnavatelé velkých firem hlásí nejsilnější náborové prostředí s čistým indexem trhu 24 procent, střední podniky zvýší nábor o 12 procent, malé o 10 procent.

Skromnější náborové prostředí hlásí zaměstnavatelé v mikropodnicích, a to o pouhých pět procent. Nejsilnější náborové prostředí předpovídají zaměstnavatelé v odvětví doprava, skladování a komunikace s čistým indexem trhu práce 17 procent, ve stavebnictví s indexem 14 procent.

Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody přijme navíc 11 procent zaměstnanců, rovněž se zvedne čistý index trhu práce o sedm procent ve velkoobchodu a v maloobchodu. Naopak pokles počtu pracovních sil očekávají zaměstnavatelé v odvětvích zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov s indexem –7 procent.

Regionální srovnání

Zaměstnavatelé ve všech třech hlavních regionech republiky očekávají v příštím čtvrtletí růst počtu pracovních sil. Nejpříznivější náborové prostředí hlásí Morava s indexem trhu práce 14 procent.

Skromnější jsou zaměstnavatelé v Čechách, kde očekávají náborové plány s hodnotou indexu 4 procenta, a zejména pak v Praze, kde se čeká růst čistého indexu trhu práce o pouhé jedno procento.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám