Hlavní obsah

Třináctých platů bude letos více

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostoucí konkurence na pracovním trhu posiluje význam poskytovaných zaměstnaneckých výhod. Stále více zaměstnavatelů je nabízí s cílem získat zájem perspektivních uchazečů o práci, ale také udržet si ty stávající. Mezi nejoblíbenější benefity, jimiž zaměstnavatelé zpříjemňují konec roku, patří třinácté platy a různé typy vánočních odměn. Společnost Profesia se ve své listopadové anketě proto zaměřila na zjištění, kolik procent lidí na přilepšení tohoto typu „dosáhne“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Nějaký typ benefitu, ať už finančního, nebo nefinančního, dostává podle uvedeného průzkumu 57 procent zaměstnanců, třináctého platu se pak dočká 37 procent z nich.

„Podobné průzkumy děláme opakovaně, takže máme zajímavá data, která dokazují, že ochota firem vyplácet třinácté platy velmi úzce souvisí s ekonomickou kondicí hospodářství. Určitý posun v současné době nastal v tom, že na tento typ benefitu dosáhne stále větší množství zaměstnanců na středních a nižších pozicích,“ vysvětluje ředitelka Profesie Zuzana Lincová.

Jak se tedy měnil v průběhu let počet firem, které poskytovaly třinácté platy? Zatímco v roce 2008 dostala třináctý plat čtvrtina lidí, v roce 2011 v důsledku zhoršení hospodářské situace klesl jejich počet na pouhých 16 procent a v roce 2013 dokonce už jen na 8 procent. Situace se začala měnit v roce 2014, kdy třinácté platy přiznala desetina respondentů.

Značná část lidí bez bonusů

Jak je z analýzy zřejmé, v letošním roce se situace zlepšila nad úroveň roku 2008, neboť 37 procent lidí uvedlo, že tento typ bonusu jejich zaměstnavatel poskytuje, z toho 27 procent ho vyplácí plošně, dalších 10 procent jen pro vybrané zaměstnance.

Jednorázové finanční bonusy dostává s koncem kalendářního roku dalších 11 procent, bonusy nefinančního charakteru pak 9 procent lidí. Žádných bonusů se nedočká 43 procent respondentů.

Reklama

Související články

Pizza zdarma motivuje lépe než peníze

Jak zvýšit pracovní produktivitu svých zaměstnanců? Spíše než peníze navíc je vybudí pizza zdarma. Alespoň to je výsledkem experimentu Dana Arielyho, o němž se...

Výběr článků

Načítám