Hlavní obsah

První i poslední týden v práci nejsou jednoduché

Novinky,

Lidé nejčastěji mění zaměstnání na přelomu roku. Jak se chovat během prvního týdne na novém pracovišti? A jak nepokazit svůj odchod ze staré práce? Důležité je se nerozloučit tak, aby si zaměstnanec zavřel dveře ke kolegům, firmě a nadřízeným. Naopak první týden může rozhodnout nejen o důležitém prvním, ale i o druhém dojmu v novém zaměstnání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„První dojem dvakrát neuděláte,“ shrnuje Tomáš Surka, ředitel personálněporadenské společnosti McRoy Czech. Je vhodné nové šéfy ujistit, že vhodně doplňujeme tým.

Není dobré tvářit se, že vše víme

V nové práci je ze začátku lepší více poslouchat a méně mluvit. Chybou bývá, když se někdo na novém pracovišti hned během prvního týdne tváří, že všechno zná a ví.

Nevyplatí se tedy radit kolegům, kteří už ve firmě pracují delší dobu. „Není solidní ani hanit předchozího zaměstnavatele, i když mohou mít lidé dobré důvody, proč ho opustili. Noví nadřízení se mohou vylekat, že stejným způsobem budete jednou mluvit o nich,“ pokračuje Surka.

Pracovat až do konce

Co se týká posledního týdne před odchodem do nové práce, i když se s kolegy a šéfy loučíte, nikdy nevíte, kdy a kde se s nimi opět setkáte. Proto je užitečné za sebou nepálit mosty a rozloučit se v co nejlepším duchu.

Je třeba dokončit rozdělanou agendu a snažit se připravit dobrou půdu pro svého nástupce. Pokud je již v práci, vyplatí se mu věnovat čas a předat nutné informace.

Až do konce posledního pracovního dne by měl odcházející pracovník udržet svůj pracovní výkon a nepolevovat.

Reklama

Související články

České firmy své zaměstnance nechválí

Firmy v České republice neumějí systematicky chválit své zaměstnance za dobrou práci. Téměř 40 procent společností zaměstnance nechválí vůbec, přes 60 procent...

Tipy pro úspěšný start v nové práci

Uchazeč o práci zvládne výběrové řízení, získá nové místo, ale to hlavní ho ještě čeká - první den v novém zaměstnání. Je potřeba se sžít s novými kolegy...

Výběr článků

Načítám