Hlavní obsah

Kvalitních řemeslníků nadále ubývá. Chybí noví učni i živnostníci

Novinky,

Počet řemeslníků v ČR dlouhodobě klesá. Problémy řeší především odborná učiliště, která meziročně registrují až o 60 procent méně přihlášek. Výrazně klesá také počet řemeslných živností. Stávající řemeslníci navíc ne vždy odvádějí kvalitní práci. Právě na ně si lidé dle České obchodní inspekce (ČOI) stěžují nejvíce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O tom, jestli bude řemeslník dobrý, se často rozhoduje už během studia. A právě zde je dle odborníků zásadní problém. Žáků, které by učňovské obory skutečně zajímaly, je totiž stále méně. Průzkum společnosti Než zazvoní například ukázal, že některá učiliště obdržela ve srovnání s loňským rokem až o 60 procent méně přihlášek.

Důvodem je zejména větší dostupnost maturitních oborů, na ty se podle údajů společnosti chystá až 64 procent dotázaných žáků devátých tříd.

Také statistiky Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR nedostatek řemeslníků potvrzují. Zatímco za posledních 15 let se ročně registrovalo přes 24 tisíc nových řemeslných živností, v roce 2014 to bylo pouze necelých deset tisíc. Poptávka po řemeslnících tak ve většině regionů výrazně převyšuje jejich nabídku.

Doporučení známých

„Najít šikovného a poctivého řemeslníka není jednoduché. Ideální je spolehnout se na doporučení známých a reference. Kvalitní pracovníci ale většinou mají domluvené zakázky dlouho dopředu. V případě, že potřebujete vyřešit něco rychle, tak musíte riskovat,“ říká Tomáš Kunc ze společnosti Senior Safe.

Ta pomáhá klientům kontakty na osvědčené řemeslníky zprostředkovávat.

Reklamace jsou málokdy úspěšné

ČOI loni řešila přes 300 stížností. Nejčastěji na zedníky, instalatéry nebo dělníky, kteří měnili okna. V některých případech pak řemeslníci zaplacenou práci dokonce nedokončili. Úspěšnou reklamací však skončí pouze zlomek případů. Lidem často chybí řádně podepsané smlouvy.

Smlouva by měla přesně popisovat vykonanou práci, termín dokončení zakázky i konečnou cenu. „Ve smlouvě se lze dohodnout též na záloze, ta by rozhodně neměla být vyšší než 50 % z konečné ceny,“ radí advokát Jan Mandát.

Propagaci řemeslných prací je zasvěcen projekt Rok řemesel 2016. Ten chce propagovat jednotlivá řemesla, ale především zavést změny v učňovském školství a motivovat mladé ke studiu skomírajících oborů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám