Hlavní obsah

Hromadné propouštění nahlásily v srpnu čtyři firmy

Novinky,

V srpnu nahlásili hromadné propouštění čtyři zaměstnavatelé. Tento krok se dotkne 212 zaměstnanců. Nejvíce z nich pracuje v Plzeňském a Ústeckém kraji, jak informovala mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Počet zaměstnavatelů, kteří se rozhodli snížit množství pracovníků v režimu hromadného propouštění, klesl meziročně o 1, meziměsíčně zůstal stejný. Podniky plánují propustit stejný počet zaměstnanců jako loni a o 106 lidí více než v předchozím měsíci.

Zaměstnavatelé, kteří nahlásili v srpnu hromadné propouštění, mají své provozovny ve všech regionech kromě Jihočeského a Karlovarského kraje.

Nejvyšší počet zaměstnanců, kterých se toto opatření v následujících měsících dotkne, pracuje na Plzeňsku (100) a Ústecku (54).

Propouštění v hutnictví, ztráta zakázek

Firmy se chystají propouštět především v hutnictví, ve výrobě, v rozvodu elektřiny a ve výrobě nekovových minerálních výrobků. Z hlediska profesí se bude propouštění týkat zejména dělníků v polygrafii, technických a odborných pracovníků, obsluhy strojů a montážních dělníků.

Mezi hlavní důvody, které vedly zaměstnavatele k přijetí tohoto opatření, patří organizační změny, restrukturalizace podniku nebo ztráta zakázek.

O hromadné propouštění se jedná tehdy, pokud během 30 dnů dostane ve firmě s 20 až 100 zaměstnanci výpověď minimálně 10 lidí. V podniku se 101 až 300 pracovníky desetina zaměstnanců a ve společnosti s více než 300 zaměstnanci minimálně 30 lidí.

Reklama

Související články

Hromadné propouštění v červnu kleslo

V červnu nahlásilo hromadné propouštění pět zaměstnavatelů. Tento krok se dotkne 115 zaměstnanců. Nejvíce lidí, které zaměstnavatelé v nadcházejících měsících...

Výběr článků

Načítám