Hlavní obsah

Firmy si stěžují na potíže při zaměstnávání Vietnamců

Praha

Několik českých firem si stěžuje na nefunkční systém pro udělování pracovních víz Vietnamcům. Řekl to předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter. Chyba je podle něj na straně ministerstva zahraničí, které situaci neřeší. Podle ministerstva se elektronický systém Visapoint osvědčil většině konzulárních úřadů, které ho používají. V případě Vietnamu je podle resortu problémem dlouhodobě vysoká poptávka po vízech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Výrobce technické konfekce firma Svitap a textilní firmy Triola a Mimoska cz kritizují prostoje při vyřizování víz pro Vietnamce, které chtějí zaměstnat jako šiče a šičky. Svitap v prohlášení uvádí, že chce zaměstnat deset uchazečů z Vietnamu, kvůli nefunkčnímu vízovému systému však tito lidé dosud nejsou v Česku, a společnost se proto potýká s nedostatkem pracovní síly.

„Máme s nimi od července podepsané řádné smlouvy, včetně příslibu ubytování. Jedinou překážkou zůstává systém Visapoint,” tvrdí Svitap. Stejný problém popisuje v prohlášení také ředitel firmy Triola Petr Kala.

Ministerstvo zahraničí (MZV) kritiku firem odmítlo. „Systém Visapoint zvolilo ministerstvo zahraničních věcí v roce 2009 jako alternativu k frontám, které se tvořily před některými z nejvytíženějších konzulárních úřadů,” uvedlo.

Visapoint funguje podobně jako registrační systém na poště. Žadatelům umožňuje sjednat si schůzku na úřadě elektronicky místo toho, aby musel vystát frontu. Využívá ho přibližně 30 konzulárních úřadů a v naprosté většině bezproblémově, pokračovalo ministerstvo.

Možnost jiné alternativy

„V případě Vietnamu se jedná o důsledek dlouhodobě vysoké poptávky po vízech a pobytových povoleních,” zdůvodnil úřad možná zdržení i vyřizování žádostí Vietnamců.

Předseda Česko-vietnamské společnosti Winter míní, že ministerstvo by systém mělo nahradit jinou alternativou. „Například by se mohlo posílit konzulární oddělení zastupitelského úřadu v Hanoji. Pomohlo by také rozšíření provozní doby,” podotkl.

Dodal, že situaci by mohla vyřešit úprava podmínek pro udílení pracovních víz, podobně jako je tomu u občanů Ukrajiny. Společnost proto vypracovala projekt, který ministerstvu nabídla.

MZV zmínilo, že se momentálně společně s dalšími resorty podílí na přípravě materiálu, který se zabývá zaměstnáváním vietnamských pracovníků na českém trhu a jeho důsledky.

„Tento materiál půjde v následujících měsících do vlády. Ta následně rozhodne, zda a jakým způsobem by se mohl upravit postup udílení zaměstnaneckých karet v případě vietnamských pracovníků,” shrnul resort zahraničních věcí.

Reklama

Související články

Zájem o pracovníky z Ukrajiny roste

Tiskaře, svářeče, zámečníky, kuchaře, obráběče kovů, lisaře umělých hmot, řidiče, ale i opraváře praček, švadleny nebo šičky poptávají v současnosti české...

Výběr článků

Načítám