Hlavní obsah

Sezóna brigád pomalu končí, v září mírně vzroste nezaměstnanost

Novinky,

Vývoj míry nezaměstnanosti má výrazně sezónní charakter. Pravidelně se opakují trendy ovlivněné roční dobou. Od září se projevuje mírné sezónní navýšení míry nezaměstnanosti. Zájem o brigády opticky snižuje vysoká nabídka pracovních míst, kromě nedostatku pracovníků musí každé léto zaměstnavatelé zajistit zástupy za dovolené. Svou situaci řeší širší nabídkou míst na dohodu. Většina studentů volí raději práci v kanceláři.

Foto: Profimedia.cz

Průvodce po památkách je klasickou ukázkou sezónní práce. Na snímku je hrad Rabí.

Článek

„V letních měsících dosahuje míra nezaměstnanosti obecně nejnižších hodnot za celý rok, což je způsobeno tím, že v této době kulminuje poptávka po sezónních pracovnících a brigádnících. Letošní rok v tomto ohledu není výjimkou. Nezaměstnanost nyní dokonce dosahuje nejnižších hodnot od roku 2008,“ shrnuje situaci pražská radní pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková (ČSSD).

Ekonomka Markéta Šichtařová, ředitelka Next Finance, připomíná, že například na konci roku roste míra nezaměstnanosti ze dvou důvodů.

„Jednak končí kontrakty na dobu určitou, jednak kvůli studenému počasí není možné vykonávat některé venkovní práce, typicky v zemědělství a ve stavebnictví, kde jsou často najímáni pracovníci právě jen na sezónní práce,“ vysvětluje.

Teplo je pro brigády příznivější

Během letních prázdninových měsíců je podle ní situace ještě dobrá, protože řada absolventů si ještě dopřává poslední prázdniny. Navíc teplé počasí umožňuje různé brigády a venkovní práce, jako obsluhy na zahrádkách restaurací a podobně.

Vzhledem k růstu počtu volných míst a poptávky zaměstnavatelů po nových zaměstnancích upřednostňují lidé zaměstnání spíše na plný úvazek.
Kateřina Sadílková, generální ředitelka ÚP ČR

Ovšem už od září oba tyto efekty mizí, takže znovu se pravidelně projevuje mírné sezónní navýšení míry nezaměstnanosti.

„Nutno ale dodat, že tento efekt se projevuje tak nanejvýš jednou nebo dvěma desetinami procentního bodu; vůbec se nemůže měřit s efektem, jaký má na míru nezaměstnanosti míra hospodářského růstu, která běžně může změnit míru nezaměstnanosti o dva až tři procentní body,“ upozorňuje Šichtařová.

Vzrostla nabídka pracovních míst

Klasické sezónní výkyvy potvrzuje i Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz. Projevují se podle ní především u poptávky po pracovních místech.

„Vliv tak má nástup čerstvých absolventů na pracovní trh, nebo to, že firmy často ukončují pracovní poměr ke konci kalendářního roku,“ uvádí.

Někteří zaměstnavatelé se letošní léto potýkají s nedostatkem brigádníků. „Zájem o brigády však není menší než dříve, jen vzrostla nabídka pracovních míst,“ říká Lincová. „Řada firem, které se potýkají s nedostatkem pracovníků, řeší svou situaci širší nabídkou míst na dohodu.“

Tím pádem bylo letos podle ní kromě klasických oborů, které přes léto přijímají sezónní pracovníky, jako stavebnictví, gastronomické a ubytovací služby, možné získat letní práci i ve výrobě, logistice, dopravě a dokonce i v administrativě.

Šance na vyšší výdělek

Růst počtu volných míst zmiňuje i generální ředitelka Úřadu práce (ÚP ČR) Kateřina Sadílková. Informovala, že v červenci nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP ČR v rámci krátkodobých pracovních poměrů, tedy brigád, 1112 pozic. Oproti předchozímu měsíci šlo o nárůst o stovku míst. V tomto období zaměstnavatelé řeší mimo jiné zástupy za dovolené.

Většina zaměstnavatelů ale hledá brigádníky spíše prostřednictvím inzerce či přes vlastní zaměstnance. V tomto ohledu se situace nemění. Na druhou stranu ale vzhledem k pozitivnímu vývoji na trhu práce a rostoucí poptávce zaměstnavatelů po pracovní síle, a to i sezónní, mají brigádníci větší šance na vyšší výdělek.

Rodiče, častí sponzoři studentů

„V sezónních oborech není zcela jistě menší zájem, ale vzhledem k tomu, že roste počet volných míst a poptávka zaměstnavatelů po nových zaměstnancích, upřednostňují lidé zaměstnání spíše na plný úvazek,“ konstatuje Sadílková.

I přes tato tvrzení však podle radní Ropkové menší zájem o brigády pozorovat lze: „V prvé řadě je v létě na trhu práce obrovská nabídka volných pracovních pozic. Většina studentů, pokud si může vybrat, volí raději práci v kanceláři, než aby šli pracovat do výroby. Druhým důvodem je fakt, že mnoho rodičů dnes ‚sponzoruje‘ své děti na studiích dostatečnou částkou. Ti tak nejsou nuceni si přivydělávat a raději si léto užívají s přáteli.“

Chybí kvalifikace

Nedostatek brigádníků spatřuje v létě i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

„Společnost zaměstná brigádníka a využije ho na některé i méně kvalifikované úkoly, následně za tři měsíce brigádník může odejít. Já to naprosto chápu, protože kvalifikace v mnohých oblastech opravdu chybí,“ poznamenává ministryně s tím, že její resort bude řešit, jaké jsou to oblasti a jakým způsobem může stát pomoci, včetně poskytnutí pobídek ze strany zaměstnanců.

„Vidím to hodně v oblasti cestovního ruchu. V létě máme navýšenou zaměstnanost a je to dáno tím, že lidé dělají průvodce na hradech, což je sezónní práce. Zvýší to počet zaměstnanců v této oblasti na tři měsíce, červen, červenec, srpen, často je to i září, a následně jsou zaměstnanci propuštěni, protože jsou pouze na dohodu nebo na dobu určitou,“ dodala Šlechtová.

Reklama

Související články

Brigády už nejsou jen letní záležitostí

Firmy se v létě perou o brigádníky. Je jich nedostatek, zatímco volných míst přibývá. Velkou poptávku po sezónních pracovnících hlásí zaměstnavatelé z oboru...

Letní brigády neshánějí jen studenti

Přestože sezóna letních brigád již odstartovala, práci na léto mohou zájemci stále ještě najít. Sezónní práce totiž nejsou jen příležitostí pro studenty, zájem...

Výběr článků

Načítám