Hlavní obsah

Jak přežít léto s pravidly oblékání

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firemní dress code neboli stanovená pravidla firemního oblékání jsou pro profese jako právník, manažer, obchodník nebo úředník jasně danou záležitostí. Za všech okolností musí tito zaměstnanci působit profesionálně, reprezentovat firmu, zkrátka být jako ze škatulky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odborník na etiketu Ladislav Špaček

Článek

„Manažer reprezentuje firmu a podle toho, jak vypadá, klienti nebo veřejnost firmu posuzují. Nejpřísnější kritéria platí pro firmy z oblasti financí nebo bankovnictví, jejich manažeři musejí budit maximální důvěryhodnost. Většina lidí by se zdráhala svěřit svoje těžce vydělané peníze chlápkovi v pomalovaném tričku a šortkách,“ připomíná Ladislav Špaček, expert na etiketu.

Vhodně zvolené oblečení může mít i psychologický efekt. Padnoucí oblek podtrhne kompetentnost a dodá sebevědomí, navíc formálním oblečením dáváte druhé straně najevo respekt a úctu.

Nedávno jsem seděl v Barceloně na ulici v kavárně, bylo třicet ve stínu. Kolem mne chodily desítky lidí na oběd a všichni muži měli obleky s kravatou, ženy měly kostýmky nebo šaty se silonkami a lodičky.
Ladislav Špaček

„Dress code slouží nejen k tomu, aby daná společnost vzbuzovala důvěru, ale v případě pracovníků, kteří přicházejí do kontaktu s klienty, jde také o jisté poznávací znamení. Tedy aby klienti dokázali pracovníka rozeznat a věděli, na kterou osobu se obrátit,“ vysvětluje Barbora Minksová, mluvčí banky Cetelem.

Slušně bychom se měli oblékat ne podle teploty, ale podle prostředí a příležitosti. To, že pravidla oblékání jsou schopni bez problémů dodržovat i lidé z jižních států, potvrzuje Ladislav Špaček.

„Nedávno jsem seděl v Barceloně na ulici v kavárně, bylo třicet ve stínu. Nedaleko bylo sídlo regionálního úřadu a několika firem. Kolem mne chodily desítky lidí na oběd a všichni muži měli obleky s kravatou, ženy měly kostýmky nebo šaty se silonkami a lodičky,“ říká odborník.

Kraťasy a džíny do práce nepatří

Ačkoli je znát uvolněnost pravidel v případě, že v čele společnosti stojí mladší manažer, panují jistá tabu, která je nutné v určitém postavení striktně dodržovat.

„Absolutně nepřípustné je přijít do práce v kraťasech a žabkách, byť by rtuť teploměru byla vysoko nad 30 °C. Pokud firmy drží neformální pátky, neznamená to, že byste měli dorazit v džínách nebo v outdoorovém oblečení, které se těší mezi Čechy až neuvěřitelné oblibě. Bavlněné kalhoty typu chinos doplněné hnědými koženými polobotkami a modrou košilí jsou pro kancelářské casual Friday ideální,“ říká Petra Koutná z české firmy Koutný, která se výrobě obleků a pánské módě věnuje přes 20 let.

Muži to mají složitější

Muži to mají přitom oproti ženám poněkud složitější, protože u nich se v zásadě připouští jen oblek. „Za nevhodné jsou u mužů považovány košile s krátkým rukávem, které se hodí jen pro volný čas, krátké ponožky, kdy vykukuje chlupaté lýtko, nebo povolená kravata a rozepnutý knoflíček u krku,“ připomíná Ladislav Špaček.

„Ženy mají větší repertoár volby oblečení, jejich šaty jsou vzdušné a lehounké, nemusí se potit v saku a kravatě. Ovšem na společenské večerní akce musí mít žena punčochy. Bez punčoch si může dovolit jít jen tehdy, má-li dostatečně dlouhou sukni, aby nepředváděla zbytečně velký podíl svého těla nezakrytého,“ dodává.

Vsaďte na přírodní materiály

A jak přežít tropické počasí, když v práci vyžadují oblek a kostýmky? Vždy je lepší vybírat látku s velkým podílem přírodních materiálů, přičemž základním materiálem je vlna. Mezi její výhody patří prodyšnost a absorpce vlhkosti. Dalšími přírodními materiály mohou být pochopitelně i bavlna nebo len, který je na léto ideální.

K obleku nepřipadá v úvahu jiná bota než uzavřená a kožená. Vyhnete se tak otlakům a puchýřům. Na chodidlech se také nachází velké množství potních žláz a kožená bota s vhodnými ponožkami spolu s pravidelnou péčí o chodidla minimalizuje nežádoucí zápach. U žen je obuv variabilnější, ale pokud ukazují bosou nohu, neměly by zapomenout na občasnou návštěvu pedikérky.

Případné právní důsledky

Přestože zákoník práce pravidla oblékání a vzhled zaměstnanců výslovně neupravuje, má zaměstnavatel v přiměřených mezích právo určit, jak by měl zaměstnanec při výkonu práce vypadat.

Nedodržování firemních pravidel oblékání může být hodnoceno jako nesplnění požadavků pro výkon práce, což dává podle zákoníku práce zaměstnavateli možnost rozvázat v krajním případě se zaměstnancem pracovní poměr. Vyžaduje-li váš zaměstnavatel dodržování pravidel firemního oblékání, zkuste se informovat, zda nemůžete získat tzv. ošatné. Některé firmy příspěvek na odívání svým zaměstnanců poskytují.

Reklama

Související články

Benefity nemusí být jen stravenky

Stravenky, příspěvky na vzdělání a pojištění, firemní telefon či auto pro osobní použití. To jsou nejčastější benefity, které čeští zaměstnavatelé poskytují...

U pohovoru se snažte udělat dobrý dojem

Pracovní pohovor je bezesporu důležitým mezníkem při hledání nového zaměstnání. Samozřejmě při něm jde především o znalosti a zkušenosti uchazeče o práci, ale...

Výběr článků

Načítám